Hrvatsku predsjednicu napali stršljeni tokom obilaska granice Hrvatske i BiH

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je noćas Stanicu granične policije Cetingrad te je nakon ponoćnog obilaska zelene granice s Bosnom i Hercegovinom u mjestu Buhača izjavila kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije.

“Moj dojam o čuvanju granice je izvrstan”, izjavila je hrvatska predsjednica nakon obilaska granice na Zajedničkom međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac.

Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre saradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije jer se brzo i dobro reagira prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

“Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Evropskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica”, ocijenila je Grabar-Kitarović koja je i sama dio granice pregledala termovizijskom kamerom, koja omogućuje da se u i u mraku jasno vidi kretanje ljudi.

Predsjednicu je u jednom trenutku napao roj stršljenova pa se tako i sama uvjerila u jednu od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju policiju u obavljanju svog posla, prenose hrvatski mediji.

Grabar-Kitarović je ocijenila kako je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti u skladu s EU legislativom, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ući ili ilegalno uđu u Hrvatsku.

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija i strahuju za svoju sigurnost. Istakla je kako je dobila i molbu za pomoć iz Velike Kladuše u BiH kako bi njihov zahtjev da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu došao do Evropske komisije.

“Ovo je vanjska granica Evropske unije i Schengenska granica i mi dobrom kvalitetom nadzora granica pokazujemo spremnost na proširenje Schengena na Hrvatsku”, kazala je Grabar-Kitarović.

Related posts