Hitna pomoć: Povećan broj osoba sa hipertenzijom, odličan odziv na vakcinisanje protiv gripe

Tokom proteklog vikenda u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć zabilježen je povećan broj osoba sa povušenim pritiskom.

Kazala nam je to prim. dr. Amra Bašić – Živadinović, dežurni ljekar, naglašavajući da hladno vrijeme potiče sužavanje krvnih sudova na dijelovima tijela, kao što su stopala i šake, čime se povećava periferni otpor, što uzrokuje skok pritiska.

– Hladan zrak, kod pacijenata sa respiratornim oboljenjima, može izazvati napad astme, pa bih skrenula pažnju svim hroničnim bolesnicima da se oblače toplije, smanje kretanje na otvorenom i fizički rad, te da redovno uzimaju propisanu terapiju – naglašava Bašić – Živadinović i dodaje da još nisu imali osoba sa simptomima gripe.

Iako od jutros u mnogim sarajevskim ulicama ima leda, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć ističu da još nisu imali pacijenata sa lomovima esktremiteta.

U sarajevskim domovima zdravlja od jutros ne bilježe drastično povećanje pacijenata. Broj onih koji traže ljekarsku pomoć uobičajen je, kažu za ovo doba godine.

– Nemamo još slučajeva gripe. Najviše je pacijenata sa respiratornim infekcijama što je i za očekivati u decembru – kaže dr. mr. sci. med. Nataša Trifunović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja “Vrazova.”

Prema njenim riječima, ove godine je na području Kantona Sarajevo odličan odziv građana za vakcinisanje protiv gripe.

– Odziv je iznenađujuće dobar ako poredimo broj vakcinisanih od prošle godine. Prva tura trebovanih vakcina protiv gripe je potrošena, sada slijedi drugi krug. Preporučujemo hroničnim bolesnicima i starijim osobama, ali i svima drugima koji spadaju u rizične grupe, da se obavezno vakcinišu kako bi izbjegli komplikacije koje može izazvati virus gripe – istakla je Trifunović.

Related posts