Gužve na autobuskoj i željezničkoj stanici, migranti iz Sarajeva svakodnevno odlaze u Bihać (VIDEO/FOTO)

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH je do sada evidentirano 14.969 migranata. Dio njih boravi u Sarajevu, odakle svakodnevno, vozom ili autobusima, odlaze u Bihać u nadi da će preći u Hrvatsku. Planove će im sigurno poremetiti odluka MUP-a USK da onemogući dolazak novih migranata na područje ovih kantona.

Osnivač Udruženje Pomozi.ba Elvir Karalić kazao nam je da međunarodni volonteri trenutno podijele do 200 obroka na Željezničkoj stanici u Sarajevu, gdje veliki broj migranata provodi dane i noći uprkos sve nižim temperaturama. Oni malo sretniji su uspjeli nabaviti šatore, dok se ostali od hladnoće pokušavaju zaštiti u vrećama za spavanje ili ispod astro folija. Čim proradi gradski prijevoz, većina njih se pokušava ugrijati vožnjom u tramvajima.

“Broj obroka zavisi od toga koliko ih u određenom trenutku ima, odnosno od dolazaka i odlazaka, ali trenutno ih nema više od 200. Tokom ljeta se dijelilo više od 300 obroka”, kazao nam je Karalić.

Veliki broj migranata svaki dan autobusima i vozom iz Sarajeva odlazi u pravcu Bihaća gdje ih trenutno ima više od 10.000, a građani svoje nezadovoljstvo izražavaju protestima tražeći da migranti budu izmješteni van grada. Iz Sarajeva u pravcu Bihaća svakodnevno ima nekoliko autobuskih linija, a najveći broj migranata u Krajinu putuje u večernjim satima, tačnije autobusom koji kreće u 23 sata, čemu je sinoć svjedočila i ekipa Klix.ba portala.

U nadi da će se prvo približiti granici s Hrvatskom, a onda je i preći, u ponedjeljak navečer sa sarajevske autobuske stanice u Bihać je otišlo 30-40 migranata, većinom Afganistanaca, Turkmenistanaca, Iračana i Sirijaca.

Kazali su nam da im je cilj otići u Francusku i Njemačku, te da su na svim granicama imali velike probleme, ali za graničnu policije BiH i Srbije imaju samo riječi hvale. Najviše se boje graničara u Hrvatskoj, uglavnom zbog loših iskustava njihovih prijatelja koji su vraćeni s granica.

Kad je riječ o odlasku sa Željezničke stanice, u Bihać kreću talgo vozom u 16 sati. Fotografije koje je fotoreporter Klix.ba portala snimio na Željezničkoj stanici su nastale netom nakon odluke MUP-a USK da onemogući dolazak novih migranata na područje Krajine.

Podsjećamo, u posljednje vrijeme sve je veći broj i krivičnih dijela čiji su glavni akteri migranti, a posljednja u nizu je tučnjava u općini Stari Grad gdje je u fizičkom obračunu više osoba iz Irana teško povrijeđen jedan muškarac, nakon čega je drugi uhapšen zbog pokušaja ubistva.

klix.ba

Related posts