Google šokirao odlukom: Prekinuo saradnju sa Huaweijem, androidi ostaju bez Google Play Storea i Gmaila

Alphabet Inc's Google, jedna od glavnih Googleovih firmi, prestala je poslovati s kineskom multinacionalnom kompanijom Huawei, objavio je Reuters.

Huawei je uslijed te odluke odmah uskraćen pristup za nadograđivanje softvera telefona koji podržavaju Android sistem, a sve buduće verzije pametnih mobitela izvan Kine će izgubiti pristup popularnih Googleovim aplikacijama kao što su Google Play Store i Gmail.

Ovdje nije riječ o potpunom prekidu poslovanja između te dvije kompanije jer će Huawei i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence. Ipak, u Googleu i dalje raspravljaju o daljnjim koracima i mogućim zabranama prema azijskoj telekomunikacijskoj firmi.

Ova odluka došla je samo par dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump službeno stavio Huawei na crnu tržišnu listu, što će azijskoj komoaniji uvelike otežati suradnju s američkim privrednicima. Naime, Trump je prošle sedmice proglasio “vanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu, iako se primarno ciljalo na Huawei, podsjeća Jutranji.hr.

Cijela je priča započela oko zabrane Huaweijeve telekomunikacijske opreme, a ovo se gotovo u pravilu odnosi na njihovu opremu za izgradnju 5G mobilne mreže što je proces koji se upravo odvija u zapadnim zemljama. Sve se aktualiziralo prije nekoliko mjeseci kada su vlasti niza razvijenih zemalja izrazile skepsu prema Huaweiju, a neke i zabranile tom kineskom tehnološkom divu da sa svojom infrastrukturom sudjeluje u izgradnji 5G mreže zbog sumnji u špijunažu.

Related posts