Feraget: Tužilaštvo RS još nije otvorilo službenu istragu u vezi ubistva Dragičevića

Kovačević je dao izjavu povom apela stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede, koji je, kada je u pitanju slučaj Davida Dragičevića, pozvao domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što je prije moguće. Kovačević je rekao da Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU.

“Pozivanje domaćih vlasti da riješe što prije slučaj teškog ubistva Davida Dragičevića (ali i slučaja Dženan Memić u FBiHi svih ostalih neistraženih slučajeva ubistava u BiH) sasvim sigurno nije miješanje u unutrašnje stvari suverene zemlje nego, upravo obrnuto, prijateljski poziv vlastima suverene zemlje da djeluju u skladu sa zakonom (i međunarodnim konvencijama koje imaju prioritet nad domaćim zakonima), što predstavlja osnovno ustavno demokratsko načelo i ujedno conndicio sine qua non na putu BiH ka EU”, rekao je Feraget.

Reagujući na Kovačevićevu izjavu da u slučaju Dragičević institucije Republike Srpske u potpunosti profesionalno obavljaju svoje poslove, Feraget je kazao kako je u javnosti već poznato da u slučaju Dragičević institucije RS ne obavljaju profesionalno svoje poslove obzirom da, iako je proteklo više od 290 dana od otmice i brutalnog ubistva Davida Dragičevića, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske još uvijek nije otvorilo službenu adekvatnu istragu povodom otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića. Podsjetio je kako je je postojeća neadekvatna istraga ubistva Davida Dragičevića, rezultat i nezakonitog postupanja institucije MUP-a RS čiji su čelnici na konferenciji za novinare 26.03.2018. godine iznijeli potpuno netačne informacije i na taj način bez ijednog dokaza kriminalizovali Davida Dragičevića. Te tvrdnje su, podsjeća Feraget, do danas potpuno demantovane jer je utvrđeno da David nije bio narkoman, da nije 18.03.2018. godine oko 03:00 sata izvršio krađu u kući porodice Rađen u naselju Lauš, da ne postoji niti jedan validan dokaz da je David uopšte bio na tom mjestu, pa samim tim da se nije zadesno utopio u Crkvenoj.

“Sve ovo je potvrdio i Osnovni sud u Banjoj Luci donošenjem rješenja kojim je odbijen prijedlog za produženje pritvora licu Alen Kukić, koji je po nalogu Đorđa Rađena, a ovaj po nalogu pripadnika institucije MUP-a RS, skidao, brisao i ponovo vraćao snimke video nadzora. Nakon toga na toj konferenciji Darko Ilić je iznijeo zaključak da ne postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen nego da se radi o zadesnoj smrti tj. utapanju u potoku. Gospodine Kovačević iz navedenog je više nego jasno da u slučaju David Dragičević institucije RS već više od 290 dana potpuno neprofesionalno i nezakonito obavljaju svoje poslove (kao što u slučaju Dženan Memić institucije u FBiH). Da zaključimo, u ovim slučajevima suverena zemlja sasvim sigurno ne funkcioniše u skladu sa zakonoom pa joj kao takvoj nije ni mjesto u EU”, kazao je Feraget.

Istakao je kako Davor Dragičević i pokret Pravda za Davida nisu vršili nikakvo političko nasilje nego potpuno mirno i dostojanstveno više od 290 dana samo traže pravdu i istinu, te da ta slika ne može biti promijenjena niti njegovim niti bilo čijim lukavim interpretacijama. Za sve to vrijeme, kaže Feraget, institucije RS nisu poduzele nti jednu jedinu radnju u pravcu otvaranja službene adekvatne istrage ubistva Davida Dragičevića.

“Na kraju, gospodine Kovačević, da Vas, kao portparola SNSD-a, podsjetim da je u članu 3. Statuta SNSD-a propisano da je ta stranka ‘osnovana i postoji kao stranka slobode, mira i demokratije, koja se zalaže za izgradnju društva blagostanja i socijalne pravde putem parlamentarne demokratije i vladavine prava’. Mislim da se možemo složiti da vladavina prava mora dati odgovor na pitanje ‘Ko je ubio Davida Dragičevića’? Zbog navedenog Vas molim da u javnosti na iznosite bilo kakve netačne informacije koje utiču ili mogu uticati na tok i ishod ovog postupka”, poručio je Feraget.

Njegovu izjavu podržali su članovi grupe Pravda za Davida.

Izvor: klix.ba

Related posts