Evropska komisija priprema paket pomoći za Balkan vrijedan više milijardi eura!

Riječ je o pomoći EU regiji u kontekstu trenutne krize i oporavka nakon pandemije, kazali su iz Komisije

Evropska komisija u srijedu će na sastanku komesara razmotriti svoj doprinos videokonferenciji čelnika Evropske unije i zapadnog Balkana, zakazanoj za 6. maj. 

– Riječ je o pomoći EU regiji u kontekstu trenutne krize i oporavka nakon pandemije – kazali su iz Komisije. 

Diplomatski izvori u Briselu rekli su da će se “doprinos” Komisije na konferenciji 6. maja zasnivati na četiri tačke, od kojih je najvažnija ona koja se odnosi na evropsku pomoć regiji u odgovoru na Covid-19.

Za početak bi Komisija u razgovoru s čelnicima EU i zapadnog Balkana trebala ponovno potvrditi evropsku perspektivu regije. 

Očekuje se da će Komisija tokom konferencije predstaviti dosadašnju pomoć koju je Unija izdvojila za zemlje regije u odgovoru na krizu s bolešću Covid-19.

– S obzirom na krizni trenutak, Komisija će poručiti i da se nastavlja izdvajanje znatnih evropskih sredstava za regiju – navode izvori iz EK.

Prema uvidu u nacrt deklaracije koja bi trebala biti usvojena 6. maja, Komisija će čelnicima EU i zapadnog Balkana predstaviti paket pomoći od “više milijardi eura” za regiju, koji uključuje hitnu pomoć zdravstvenom sektoru, pomoć u otklanjanju društveno-ekonomskih posljedica pandemije, paket od 750 miliona eura makroekonomske pomoći, kao i paket pomoći Evropske investicijske banke (EIB). 

Kao dio vlastitog doprinosa videokonferenciji, Komisija će predstaviti i svoj rad na ekonomsko-investicijskom paketu namijenjenom razvoju zapadnog Balkana i njegovog približavanja Uniji.

Sastanak čelnika EU i država zapadnog Balkana trebao je biti održan 6. i 7. maja u Zagrebu, ali zbog mjera koje su uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa nemoguće je bilo organizirati fizički sastanak, pa je odlučeno da će biti održan videovezom.

Samit je najavljivan kao prekretnica, odnosno otvaranje novog poglavlja u procesu pristupanja regije Uniji, a neka su od očekivanja i da, nakon utvrđivanja nove metodologije pristupanja, na sastanku bude potvrđena politička posvećenost jedne i druge strane zajedničkoj budućnosti u Uniji.

Izvor: Avaz.ba

Related posts