Era superkompjutera: Microsoft će transformisati računarstvo?

U laboratoriji u Copenhagenu naučnici vjeruju da su na ivici proboja koji bi mogao da transformiše računarstvo, prenosi B92.

Tim istraživača iz Microsofta i Instituta Niels Bohr uvjereni su da su našli ključ za kreiranje kvantnog računara.

Ako se ispostavi da su u pravu, Microsoft će biti na vrhuncu jer će posjedovati moć da riješi probleme koji su van mogućnosti konvencionalnih računara.

U laboratoriji se nalazi serija bijelih cilindara, koji su ohlađeni gotovo do apsolutne nule u sklopu procesa stvaranja kubita, građevinskog bloka kvantnog računara.

“Ovo je hladnije od dubokog svemira, možda najhladnije mjesto u univerzumu”, kaže profesro Charlie Marcus.

Microsoft se u saradnji sa ozbiljnim naučnicima trenutno trka sa Googleom, IBM-om i startup-om iz Silicijumske doline Rigetijem koji su već pokazali da mogu izgraditi sistem sa čak 50 kubita.

Ipak, naučnici iz Microsofta krenuli su drugim putem od svojih rivala, pokušavajući da kreiraju kubite pomoću subatomske čestice, a ako bi se njihov plan pokazao uspješnim to bi značilo da bi operativni kvantni računa bio mnogo lakši za korištenje.

Kvantni kompjuteri bi mogli da pomognu u borbi protiv klimatskih promjena, stvarajući nove superprovodljive materijale, ali i brzo mašinsko učenje.

“Mogli bismo da rješavamo probleme sa kojima bi superkompjuteri trčali paralelno i rješavali za nekoliko sekundi, sati ili pak, dana”, zaključuje profesor Marcus.

Related posts