Dualno stručno obrazovanje u Bihaću: Učenici bi dobivali diplome prema njemačkim i EU standardima

Elektrotehnička i drvoprerađivačka srednja škola u Bihaću ostvarila je saradnju s njemačkim fondacijama u BiH za obrazovanje.

Na poziv njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova, direktor ove škole Samir Bećirspahić izabran je za člana delegacije koja je BiH predstavljala na studijskom putovanju u Njemačkoj o temi ”Dualno stručno obrazovanje i osposobljavanje”.

Finansiranje projekta

Voditelj projekta ”Dualno obrazovanje” u predstavništvu njemačke privrede u BiH Jan Eben (Ebben) boravio je u Bihaću te se sastao s predstavnicima ove škole. Cilj sastanka je razgovor o mogućoj saradnji i finansiranju projekata o temi dualnog obrazovanja.

– Naš plan je unaprijediti i omogućiti da škole i kompanije rade u pravcu postizanja zajedničkog cilja, obrazovati učenike za zanatska zanimanja, pa u tom pravcu očekujemo da kompanije, firme i škole sarađuju. Ovdje smo da pokušamo pronaći kompanije koje bi za to bile zainteresirane, a benefit koji bi učenici imali je dobivanje standardiziranih diploma i prema domaćim, a i standardima EU i SR Njemačke – kaže Eben.

U Elektrotehničkoj i drvoprerađivačkoj srednjoj školi već provode jedan vid koncepta dualnog obrazovanja pa je ovaj susret bio dobra prilika da se definira buduća saradnja.

Prije dvije godine ostvarena je saradnja s njemačkom fondacijom „Wings od Hope“, koja će finansirati tri projekta za školu i osigurati pet stipendija za učenike u iznosu od 150 KM za 2018. godinu.

Lakše zaposlenje

– Cilj nam je da nam gospodin Eben i njihova institucija pomognu u provedbi dualnog stručnog obrazovanja i osposobljavanja. Želimo dobiti učenike s boljim kompetencijama da bi lakše došli do zaposlenja, a i kompanijama da dođu do kvalitetne radne snage. Idemo na koncept i da se i firme motiviraju te da rezultat bude uspjeh na obostrano zadovoljstvo – ističe Samir Bećirspahić, direktor Elektrotehničke i drvoprerađivačke srednje škole u Bihaću.

Učešće na konferenciji

Predstavnici Elektrotehničke i drvoprerađivačke srednje škole u Bihaću učestvovat će na regionalnoj konferenciji za obrazovanje odraslih u Banjoj Luci. Ostvarena je dobra saradnja s Agencijom za osnovno i srednje obrazovanje BiH te je urađen niz projekata za unapređenje nastave u školi, a održani su i okrugli stolovi te konferencije.

/avaz.ba

Related posts