Dronovi u BiH se uskoro neće moći koristiti bez odobrenja

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), u saradnji s nadležnim tijelima, uskoro bi trebala uvesti pravilnik kojim će se regulisati upotreba avio sistema na daljinsko upravljanje. Na ovaj način, korisnici dronova ili bespilotnih letjelica će imati tačno propisane mjere letenja, kao i dobijanje odobrenja za letenje.

Stručni suradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović kaže kako se pravilnik radi na bazi iskustava zemalja iz okruženja i Evropske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu.

– Veliki je značaj regulisanje ove oblasti. U nadležnosti Direkcije je prije svega obezbjeđenje svih sudionika u zračnom saobraćaju, tako da moramo zaštiti prostor kako ne bi došlo do narušavanja sigurnosti zbog dronova, kazao je Lalović.

Bespilotne letjelice bi se trebale koristiti samo uz odobrenje Direkcije, u skladu s naredbama o pravilima letenja. Međutim, Lalović podsjeća kako je Direkcija posljednjih godina zaprimila tek nekoliko zahtjeva za operacije dronovima.

Direkcija, kao ni bilo koja druga služba, ne vodi evidenciju o broju dronova u našoj zemlji, niti je njihova prodaja na bilo koji način regulisana. Iz BHDCA-e kazali su kako dosad nisu imali izvještaj o narušavanju sigurnosti bespilotnim letjelicama.

Related posts