Dodik i ljubav prema novinarima: Od vrijeđanja i prijetnji do bezuslovne podrške kada ih pretuku

Predsjednik Republike Srpske poznat je po prijetnjama i vrijeđanju novinara. U kontekstu posljednjeg napada na novinare u Bosni i Hercegovini, zanimljiva je njegova podrška radniku medija koji je često bio meta uz korištenje vulgarnog vokabulara.

Milorad Dodik “najoštrije je osudio” napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića i od nadležnih policijskih struktura zahtijeva da se ovaj slučaj do kraja i hitno rasvijetli.

“Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano”, rekao je predsjednik manjeg bh. entiteta. Podsjećamo, novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.

Napad na novinara je izazvao niz osuda iz cijele zemlje, ali je Dodikova došla među prvima. Jednako kao što su i prijetnje novinarima dolazile najbrže iz usta predsjednika Republike Srpske, pa priča o Kovačeviću i Dodikovoj zabrinutosti dobija dašak laktaške ironije.

Direktne prijetnje registrovane su najmanje dva puta.

Ne treba preduboko pamćenje da bi se došlo do poznate (i snimljene) prijetnje Dodika direktoru BN TV Vladimiru Trišiću.

“Snimi me, p*** ti materina, pa me pusti u Dnevnik. Je*em ti majku, je l’ ti jasno! Do sad’ sam te poštovao, mislio sam da treba bit’ korektan. Je*em ti mater, imam dvije godine, je*aću ti majku!’’, rekao je dodik Trišiću u novembru 2012. godine.

Dok je obnašao funkciju premijera Republike Srpske 2007., Dodik je prijetio tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa FTV Bakiru Hadžiomeroviću. Ipak, svoju prijetnju da će “nokautorati” voditelja emisije “60 minuta” nije se obistinila.

Kada su u pitanju vrijeđanja medijskih radnika, broj slučajeva je značajno veći, kao i debljina vulgarnog rječnika.

Predsjednik RS-a ne bira i jednako omalovažava i blokira rad medija iz Federacije BiH i Republike Srpske, a na meti se ponekad nađe i ekipa iz Srbije. Kao “kaznu za neposluh” ekipama se često zabranjuje ulazak u prostorije institucija na čijem je čelu. Dodik tako ograničava rad medija čime se ponaša kao diktator, ali je čestitka na Međunarodni dan slobode medija uvijek spremna za oglašavanje.

Da Dodikov prezir ka medijima (koje ne može kontrolisati) ne ostaje samo na riječima osjetio je portal Klix.ba.ba kada je policija Republike Srpske pretresla redakciju u centru Sarajeva, a zbog objave snimka na kojem Dodikova premijerka Željka Cvijanović govori o potkupljivanju “dva papka” u Narodnoj skupštini NSRS.

klix.ba

Related posts