Dan državnosti BiH u Zenici: Ovo je slobodarski grad

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, obilježen je u Zenici na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač, na kojem su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast svim stradalim u NOR-u, podsjetili na održavanje ZAVNOBiH-a, te se sjetili žrtava odbrambenog rata u periodu od 1992. do 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Milivoje Marinković, potpredsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica rekao je u obraćanju na spomen-obilježju Paprina, posvećenom borcima NOR-a kako su u noći sa 25. na 26. novembar udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

„Kao i svake, tako i ove godine smo se okupili na ovom spomen-obilježju da obilježimo 74. godišnjicu Dana državnosti naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Te noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić-gradu u prisustvu 347 predstavnika svih naroda udareni su temelji države Bosne i Hercegovine. Nažalost, ovaj dan se ne obilježava u cijeloj Bosni i Hercegovini nego samo u jednom njenom dijelu, dok drugi niti obilježavaju niti priznaju ovaj dan kao dan državnosti. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, donesena je Rezolucija po kojoj je obnovljena i proglašena moderna državnost Bosne i Hercegovine. Ovom odlukom je određenje državnosti BiH, po kojoj je država svih njenih građana, a drugim zasjedanjem ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu u julu 1944. godine uspostavljena su odjeljenja državne uprave. Na trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a 1945. je formirana prva Vlada Bosne i Hercegovine. Po donošenju ustava 1946. godine BiH egzistira u svom razvoju do 1992. godine kada je referendumom, voljom 64 posto njenih građana, postala nezavisna i suverena država, a u maju 1992. godine BiH postaje međunarodno priznata država. Troipogodišnji rat od 1992. do 1995. godine okončan je Dejtonskim mirovnim sporazumom, a sporazumom BiH je dobila mir i osnovu da se u budućnosti razvija kao članica EU i NATO-a“, rekao je Mariknović.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice izrazio je zadovoljstvo što se u Zenici živi slobodarski.

„Veoma sam sretan i zadovoljan da je ovo slobodarski grad. Vidjeli ste šta se jučer desilo u Mostaru, a meni je drago da sam gradonačelnik grada u kojem svako može da ispoljava šta hoće, da obilježava i cijeni ono svoje. Sretan sam da se ovaj praznik obilježava u gradu Zenici, ali nisam sretan kada sam vidio u kakvom stanju je ovaj spomenik i obećavam da će se to urediti, jer narod i gradovi bez svoje tradicije nisu ono što želimo“, rekao je Kasumović.

Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca grada Zenica rekla je kako je obilježavanje i ovog datuma vezano i za rat od 1992. do 1995. godine.

„Svako obilježavanje bitnog datuma vezano je za poginule pripadnike Armije Bosne i Hercegovine. Danas u našem gradu i državi obilježavamo Dan državnosti, a žao mi je što se ovaj datum ne obilježava u cijeloj BiH. Bosna i Hercegovina je bila ‘draga’, pa se dogodio genocid od 1992. do 1995. godine. Bosni ne daju mira nego je svima ‘draga’, pa bi i jedni i drugi sa obje strane htjeli malo Bosne i Hercegovine, a tako je rađeno i u posljednjem ratu. Pokazatelj toga je i Kameni spavač, spomenik poginulim u Zenici, gradu u kojem skoro nije bilo ratnih dešavanja, ali na spomeniku su upisana 924 imena“, rekla je Husejnagić.

Related posts