Dan bijelih traka: Velika Kladuša odala počast žrtvama Prijedora

U Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima danas, 31. maja, obilježava se Dan bijelih traka, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja. Na današnji dan, 1992. godine, prije 26 godina, vlasti bosanskih Srba su naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe. Prijedor i okolina imali su najveći broj koncetracionih logora, a tu je pronađena i 61 masovna grobnica, od kojih je Tomašica najveća na Balkanu i u cijeloj Evropi. U znak solidarnosti i suosjećanja sa stradalima i porodicama stradalih žrtava, Kladušani su također vezivanjem bijelih traka obilježili ovaj dan, i to okupljanjem kod Kladuške naušnice, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Velika Kladuša.

Direktor „Preporoda“, Sakib Selimović naglasio je da ovim okupljanjem žele njegovati kulturu sjećanja, jer učenici u udžbenicima ne mogu naći informacije o stvarnim dešavanjima iz tog perioda.

Velik broj građana i mladih svojim dolaskom su se solidarisali sa nevino stradalim žrtvama i na ovaj način svijetu poslali poruku mira i poželjeli da se nešto slično više nikada i nikome ne ponovi.

/radiovkladusa.ba

Related posts