Čuvarska služba vraćena Unsko-sanskim šumama

Na području Unsko-sanskog kantona (USK) i dalje je prisutan problem nelegalne sječe drveta i šumskih krađa, a kao jedan od glavnih razloga zbog kojeg se ljudi odlučuju na takav korak u cijeloj našoj zemljinavodi se teška socijalna situacija i velika nezaposlenost.

Međutim, najveći dio bespravne sječe nema veze sa socijalnim slučajevima, već se tu radi o organiziranom kriminalu i unosnom biznisu od kojeg pojedinci imaju najviše koristi.

Ipak, raduje činjenica da je broj šumskih krađa u prvoj polovini ove godine smanjen za 33 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Ove godine evidentirano je 35 krivičnih djela šumske krađe, za razliku od prošle kad su zabilježene 52 krađe. Ukupan broj prijavljenih u prvoj polovini ove godine je 46, od čega je 19 ‘povratnika'“, kaže Snežana Galić, portparolka Uprave Policije USK. Po njenim riječima, od ukupnog broja, najviše ovih krivičnih djela evidentirano je u Bihaću – devet, u Cazinu, Sanskom Mostu i Bužimu po šest, na području Velike Kladuše pet, u Bosanskoj Krupi dva i u Ključu jedna šumska krađa.

Stanje u ovoj oblasti, dodatno bi se trebalo poboljšati nakon što se okonča procedura preuzimanja čuvarske službe iz Kantonalne uprave za šumarstvo u Šumsko-privredno društvo „Unsko-sanske šume“, koju je pokrenula Vlada Kantona.

Kako doznajemo, već narednih dana trebala bi se pokrenuti i procedura prelaska čuvarske službe.

Podsjetimo čuvarska služba je ranije već djelovala u okviru „Unsko-sanskih šuma“, te je prije pet godina prilikom donošenja Zakona o šumama nadležnost dodijeljena Kantonalnoj upravi.

Međutim, nakon njenog preuzimanja nije uposlen dovoljan broj čuvara, što je kamen spoticanja i danas.

„U ŠPD-u, koliko znam tad je bilo 90 čuvara šuma, u Kantonalnoj upravi taj broj nikad nije prešao 50. Isto tako, materijalno-tehnička sredstva koja su bila neophodna za rad čuvarske službe, poput najvećeg problema voznog parka, nikad nije adekvatno riješen. U periodu od 2012. godine do danas nansijska
situacija Kantona se dodatno usložnjavala i naravno da u takvim okolnostima nije bilo moguće zaposliti dodatni broj čuvara šuma“, kaže Dragan Polimanac,ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK.

Ministar dodaje da, s obzirom na činjenicu da je broj izvršilaca neposredne zaštite šuma više nego prepolovljen, Vladi nije preostalo ništa drugo već da čuvarsku službu vrati „Unsko-sanskim šumama“, a sve u cilju ekasnije zaštite šuma od bespravne sječe i ostalih oblika ilegalnih aktivnosti. – piše rtvusk.

Related posts