Čović ima identičan stav o Kosovu kao Izetbegović, zašto nije bilo reakcija: "On nije tako zanimljiv politici i medijima u Srbiji"

Interesantno je to da smo mi dva dana ranije pustili intervju sa Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH, i on je imao potpuno isti stav po pitanju Kosova kao i Bakir Izetbegović, ali nije došlo do reakcije – kazala je Zorica Ilić, novinarka Deutsche Wellea koja zajedno sa kolegom Bahrijem Canijem radi serijal intervjua sa balkanskim zvaničnicima.

Izjava Izetbegovića je očito namjerno pogrešno interpretirana nakon čega su uslijedile burne reakcije u regiji, a naročito u Srbiji.

U vezi s Čovićevim odgovorom na isto pitanje, gledatelji intervjua koji su radili kolege sa DW-a su mogli vidjeti sljedeće:

Bahri Cani: Kako Vi objašnjavate pitanje da Bosna i Hercegovina kao država, koja ima svojih problema unutrašnjih, neću da pravim nikakvo poređenje, ali, do sada nije priznala Republiku Kosovo?

Dragan Čović: To je problem. Imate u Bosni i Hercegovini tri konstitutivna naroda. Jedan narod apsolutno kada je u pitanju vanjska politika slijedi poruke koje dolaze iz Srbije. S druge strane mi nemamo problema u komunikaciji, kada smo otvarali sva naša pitanja, kada je u pitanju vizni režim i sve drugo što nam treba da olakšamo tu komunikaciju. Tražili smo neka rješenja, jer partneri iz Republike Srpske apsolutno, kao i oko NATO saveza, slijede dogovor koji pravi Beograd oko tih pitanja. I to je problem. I mislim da, dok se na toj razini ne dogovori nešto konkretno, da ćemo teško imati puno suglasje u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju Hrvati, Bošnjaci… Jedino je naš stav da mora biti konsenzusom donesena takva odluka.

Bahri Cani: Dakle, Vaš stav je da treba priznati Republiku Kosovo, ako…

Dragan Čović: To uopće za mene nije pitanje. Pitanje je samo kako napraviti konsenzus oko toga. Da budem vrlo precizan.

Na pitanje zašto se ne ukine vizni režim sa Kosovom, Čović je ponovio da to nije sporno, ali da je potreban konsenzus.

Dragan Čović: Kod Hrvata je tu čist odnos, kod Bošnjaka je tu čist odnos. Međutim, moramo se međusobno uvažavati.

Iako imaju identičan stav po pitanju priznavanja Republike Kosovo, ali Čovićeva izjava nije bila “sporna” niti pogrešno protumačena kao Izetbegovićeva, novinarka Zorica Ilić je dala svoje viđenje zašto je to tako.

Zorica Ilić: Prije svega je, čini se, Bakir Izetbegović daleko interesantniji srbijanskoj političkoj i medijskoj sceni, nego Dragan Čović. Izgleda, također, da je ovo nekome trebalo u Beogradu da se podigne tolika prašina oko cijele te priče. Tako da ne bih ulazila sada u spekulacije zasto i kome. Vidim da kolege u srbijanskim medijima već pišu o tome, vidim da već ima analiza, vrlo ozbiljnih, kome je to trebalo, zašto je to trebalo, ko ima koji sastanak uskoro na međunarodnoj sceni pa mu treba jedna patriotska priča i tako dalje.

Related posts