Bošnjak je Bošnjaku vuk! Brzo zaboravljanje zasluga najboljih kad je bilo najteže

Svi mediji u Bosni i Hercegovini prenijeli su vijest o sinoćnjem ubistvu u Bihaću, gdje je tragično život izgubio Sead Duraković, brigadir OS BiH.

Mediji su prenijeli i podsjetili na njegove “grijehe” potvrđene presudom Suda, ali na koju je bilo pravo žalbe. No, s obzirom da svi činimo dobra i loša djela, iako ona njegova loša nisu još konačno presuđena, mi Bošnjaci u Krajini, u Bihaću moramo se prisjetiti onih dobrih stvari što je Sead Duraković učinio za sve nas.

Bio je jedan od najboljih, najhrabrijih, najzaslužnijih kada nam je bilo najteže, najpotrebnije.

U julu 1993. godine dolazi do kadrovskih promjena u bataljonu Ljutoč, na dužnost komandanta bataljona postavlja se Sead Duraković.

Transformacija jedinica unutar bataljona, formacija iz pješadijskog bataljona u brdski bataljon.

Formacijski tri brdske čete s jedinicama podrške. MB vod logistički vod, izviđačko diverzantvni vod te desetina veze.

Do mjeseca oktobra vlada potpisano primirje. Početkom oktobra u Bihaćkom okrugu dolazi do vanredne situacije izdaja Fikreta Abdića i proglašenje tzv APZB. Iz sastava bataljona Ljutoč upućuje se jedna četa na pravac prema Tržačkim Raštelima. Deblokada puta T. Raštela-Cazin. 22.oktobra 1993 godine otpočinje napad na Golubić i Sokolac, jednica se taktički povlači na povoljinije položaje koje zaposjeda Lijevo Golubićko polje desno Dobrenica. U decembru 1993. godine bataljon Ljutoč učestvuje u oslobađanju Skokova. 1994. godine, početak učestalo angažovanje jedinice prema PVF FA. (preuzeto Ratni put bataljona Ljutoča)

06.februar (februarska ofanfiva) 1994. godine u ranim jutarnjim satima otpočela je jaka neprijateska ofanziva u zoni odgovornosti 501 brigade. Gdje se iz sastava bataljona Ljutoč upućuju pojačanje jedinicama 2 i 3 bataljona.

16.05. 1994 godine bataljon Ljutoč mijenja zonu odgovornosti i odlazi na Spahiće s desne strane Cerik, a sa lijeve strane Alibegića Kosa. Na tim položajima zadržava se do 24.10. 1994. godine.

U međuvremenu osim uzastopnih neprijateljski napada na prednji kraj – Spahića glavica, uslijedilo je maksimalno angažovanje jedinica i na druge pravce i to uglavnom prema PVF. (preuzeto Ratni put bataljona Ljutoča)

I ovdje ćemo izdvojiti samo neke akcije i bitke gdje su učestvovali borci bataljona Ljutoč bilo je angažovanje od voda do ojačane čete. Zavisno od specifičnosti zadatka.

Šesti mjesec angažovanje u Golubovići

30. juni 1994 bitka u Gornjim purićima.

04.august 1994 oslobađanje Pećigrada držanje vanjskog obruča u selu Šabići.

21.08.1994 godine prvo oslobađanje Velike Kladuše.

Taj isti komandant Ljutoča je nakon rata bio toliko respektovan da je u zajedničkim Oružanim snagama bio u činu brigadira. Ono što bi Bošnjacima trebalo biti na sram i na čast je što su zaboravili i odrekli se svih zasluga, a za sve svoje neuspjehe krivimo Srbe ili Hrvate, a očigledno smo sami sebi vukovi. Ovih dana je iznošenje završnih riječi u suđenju Ratka Mladića i nakon presude, i dokaza da je kriv za desetine ubijenih nedužnih Bošnjaka, dragi Bošnjaci nećete naći niti jednog Srbina da je sa tolikom ogorčenošću osuđivao to, pljuvao ili nešto gore.

Drage kolege sa svih portala u Krajini, red bi bio da i vi navedete one dobre stvari što su radili naši najveći sinovi. To smo im dužni dok tipkamo i pišemo vijesti, tu smo njihovom zaslugom, posebno mi iz Krajine, centru (Sarajevu) smo ionako svi autonomaši, oni ne znaju … ne čitaju i ne uče ih!

Brigadir Duraković bio je dobitnik najviših ratnih priznanja značke Zlatni ljiljan i Srebreni štit.

usn.ba

Related posts