Bosanski Novi: Kej uz Unu i ušće Sane mnogi poredili s Parizom

Kej u Bosanskom Novom, s alejom lipe i kestena, uz obalu Une do ušća Sane zbog kojeg su mnogi ovaj grad poredili s Parizom, više od vijeka predstavlja jednu od omiljenih destinacija domaćeg stanovništva i turista.

Dio tri kilometra dugog keja koji je izgrađen u prvoj fazi radova od 1903. do 1906. godine u to vrijeme je proslavio Bosanski Novi.

Turisti dolaze kako iz susjedstva tako i Evrope

“U tom periodu počekom 20. vijeka, kad su ideje o građenju keja počele i kada je dobijen povoljan kredit od austrougarske vlasti u Beču pa su se nakon izgradnje prvog dijela počeli diviti i hvaliti novogradski kej koji je dao gradu štih urbanog. Počeli su ga porediti s kejovima na Seni u Parizu, u Beču i ostalim evropskim metropolama”, rekao je u razgovoru Nebojša Todić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Bosanski Novi.

On je objasnio da je gradnja nakon prve faze nastavljena u periodu od 1934. do 1936. godine, treći dio je građen od 1954., do 1956. godine dok je četvrti dio građen 80-ih godina prošlog vijeka čime je završena gradnja.

“Pored keja, obaloutvrde, s ciljem zaštite od poplava, zasađena su stabla lipe i kestena, a doživljaj keja, rijeke i drveća daje poseban smisao ovom gradu”, rekao je Todić.

U današnje vrijeme kej je najpopularniji tokom ljeta kada kupači uživaju na plažama na Uni, dok ribolovci i šetači u Uni i Sani i aleji duž keja uživaju tokom cijele godine.

Prema riječima Todića, posljednjih godina sve više turista dolazi iz Holandije i Njemačke, dok goste iz okolnih zemalja kao što su Slovenija, Hrvatska i Srbija stanovnici Bosanskog Novog smatraju “starosjediocima”.

Milan Babić, potpredsjednik Sportsko-ribolovnog udruženja Bosanski Novi, objasnio je da je Bosanski Novi specifičan jer se nalazi na dvije rijeke, Sani i Uni, karakterističnim po netaknutoj prirodi i činjenici da u obje rijeke obitavaju sve vrste salmonidnih i ciprinidnih vrsta riba.

Kako Babić navodi, plotica, škobalj, mrena, štuka, bolin, amur, šaran, te izuzetno cijenjena mladica, za ribolovce predstavljaju veliki izbor. A, osim domaćih ribolovaca, Una i Sana zanimljive su i strancima koji dolaze iz čitave Evrope.

Ribolov perspektiva za budućnost

“Najzastupljeniji je ribilov stranaca na Uni u zimskom periodu pošto Una ima kraljicu, unsku vrstu mladica, koja je jako popularna u svijetu kod ribolovaca, a ima je u samo nekoliko zemalja na čitavom svijetu”, rekao je Babić objasnivši da se mladica smatra najvećim riječnim predatorom.

Ribolov na ovu vrstu odvija se po pravilima, a zabranjen je u vrijeme mrijesta. Upravo u lovu na mladicu Bosanski Novi vidi perspektivu za budućnost, pa Sportsko-ribolovno udruženje Bosanski Novi koje upravlja sa 186 kilometara vodotoka planira organizovati međunarodna takmičenja po uzoru na Sloveniju.

“Ribolovci kažu da je mladica riba od 1.000 zabačaja i onda je to velika atrakcija, nije je lako uhvatiti i prevariti treba više dana lova i da se nadmudri da bi se uhvatila, ali kad se uhvati fenomenalan je osjećaj i doživljaj”, ispričao je Babić.

Nebojša Todić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Bosanski Novi, smatra da se za bolji ugođaj i domaćim i stranim turistima mnogo toga može uraditi i unaprijediti, ali da je za početak neophodno urediti plaže koje se nalaze između Une i čuvenog keja.

Related posts