Bosanska Krupa: Izveli 200 tona krastavaca, na malinama šteta i do 50%

Bez prijavljenog plana proizvodnje i upisa u Registar privrednih gazdinstava nema ni mogućnosti ostvarenja novčanih podrški sa viših nivoa.

Svake godine općinska Služba za obrt,poljoprivredu i poduzetništvo objavljuje javni poziv kako bi poljoprivredni proizvodjači prijavili plan proizvodnje, tako je učinila i ove. Poziv je otvoren do 15.novembra.

Zaključno sa današnjim danom tek jedna trećina se uredno prijavila od nekih 400-tinjak osoba koje bi trebale da urade plan proizvodnje , ukoliko žele ostvariti poticaj sa viših nivoa.

Teško je reći koliki je broj poljoprivrednih proizvodjača jer se u zvaničnu statistiku unosi broj upisanih u Registar privrednih gazdinstava ,a oni koji iz bilo kog razloga prestanu sa poljoprivrednom proizvodnjom ne jave se kako bi bili izbrisani iz registra. Trenutno na području općine Bosanksa Krupa broj upisanih osoba u registar iznosi 1485.

Kada je u pitanju proizvodnja moramo reći da u animalnoj proizvodnji prednjači proizvodnja mlijeka,a onda i mesa. Godišnje se sa području općine otkupi oko pet miliona litara mlijeka,a proizvodnja, prema procjenama kreće oko šest miliona.

Kada je u pitanju biljna proizvodnja, u ovoj godini veliku štetu su pretrpjeli malinari.Ukupno prinos ove godine je manji i do 50%, što se na sreću, ne može reći za krastavac koji je druga najzastupljenija kultura.Raduje podatak da je ova godina bila dobra za krastavac i da je otkupljeno 200 tona krastavca sa općine Bos.Krupa.

RadioBK

Related posts