Bihać: Obilježena 26. godišnjica ubistva 39 mještana Orašca i Ripča u zaseoku Duljci

U prisustvu mještana, predstavnika Grada Bihaća i Vlade USK-a, danas je u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac, zaseoku Duljci, obilježena 26. godišnjica ubistva 39 mještana iz sela Orašac, Ripač i okolnih naselja, koji su pripadnici Vojske RS-a 23. septembra 1992. maltretirali i potom na zvjerski način ubili te zapalili.

U svojim obraćanjima predsjednik Savjeta MZ Orašac Ramo Zulić i savjetnik premijera USK-a Hadis Jusić kazali su da se iz godine u godinu ovakve i slične godišnjice sve manje posjećuju, naglasivši da se, ukoliko se želi ojačati i osnažiti jedinstvo bošnjačkog naroda, mora podići svijest među mladim generacijama o događanjima za vrijeme agresije na BiH i zločinima koji su počinjeni nad nevinim civilima.

Autor velikog broja knjiga o zločinima nad Bošnjacima Ljutočke doline 1941. i 1992. Mujo Begić rekao je da su njihova rodbina, komšije i prijatelji tri puta ubijeni tih septembarskih dana 1992.

“Prvi put su ubijeni metkom, drugi put kada su zapaljeni, a treći put kada su njihova tijela zločinci bacili u jame i pokušali sakriti. To su učinile naše komšije i osobe s kojima smo radili i živjeli decenijama i zbog ovih nevino ubijenih nikada ne smijemo dozvoliti da se ovaj zločin zaboravi”, kazao je Begić.

Po njegovim riječima, zločin su pokušali prikriti uklanjanjem leševa, te je dio nekompletnih tijela žrtava pronađen i ekshumiran 2000. na lokalitetu Duliba.

Najmlađa žrtva u zaseoku Duljci bila je tada 13-godišnja Aldina Vojić.

/Fena

Related posts