Bihać: Budući umjetnici strahuju da će ostati pod ruševinama nacionalnog spomenika

Dok su na nastavi, u učionicama, u vježbaonicama, učenici Umjetničke škole u Bihaću, njih oko 500, stalno su u strahu. Plafoni se obrušavaju, a po učionicama i hodnicima su kante za skupljanje kišnice. Najkraće rečeno, nastavu pohađaju u nehumanim uvjetima, gdje su im zdravlje i život ugroženi.

Stalno ugroženi

– Naprosto, ovdje je umjetnost organizirati nastavu, jer su učenici i nastavno osoblje stalno ugroženi – kazuje direktor Umjetničke škole Adnan Busuladžić.

Dodaje da su posljednja zima, snijeg i kiša usložili stanje.

– Krov je gotovo uništen. Najmanje je dvadeset kanti po hodnicima i učionicama. Najbolje bi bilo da dobiju drugu zgradu, jer ovdje će se nastava teško dalje izvoditi – dodaje Busuladžić.

Uposlenica Fatima Vasiljević dodaje da Umjetnička škola nema školsko dvorište ni dvoranu za tjelesni.

Umjetnička škola smještena je u zgradi Klostera, koji je i na listi nacionalnih spomenika BiH. Zgrada je sagrađena davne 1892. godine, a prva rekonstrukcija izvršena je prije tridesetak godina, i to nakon požara. Škola je u prostoru Klostera od 1996. godine i bilo je to „privremeno“ rješenje.

Tri institucije

Prije šest godina uz pomoć UNDP-a u BiH saniran je dio krova, a zbog činjenice da je na listi nacionalnih spomenika zahvati su ograničenog karaktera.

Uz sve ovo ni status zgrade nije riješen, odnosno restitucija nije završena. Jer, u Klosteru, kojim upravlja Grad Bihać, smještene su još tri kantonalne institucije kulture.

Ministarstvo najavilo pomoć

U nadležnom ministarstvu svjesni su težine uvjeta u kojima Umjetnička škola radi.

– Škola je kantonalnog značaja i nju pohađaju učenici iz svih ovdašnjih osam općina. Zato ćemo učiniti sve da je obnovimo ili nađemo drugi adekvatan prostor za školu. Za rekonstrukciju školskih zgrada u Kantonu u ovogodišnjem budžetu planirano je 2,5 miliona KM, tako da će dio, sigurno je, biti usmjeren za potrebe Umjetničke škole – kazali su iz Ministarstva.

/avaz.ba

Related posts