Bihać: Boračka zgrada noćna mora i za vlasnike i za vlast

Ministarstvo za boračka pitanja USK uplatilo je 100.000 maraka za nastavak izgradnje boračke zgrade u bihaćkom naselju Ozimice, potvrdio je Dževad Malkoč, resorni ministar.

Prema njegovim riječima, očekuje se da grad Bihać uplati obećanih 80.000 maraka, što bi bilo dovoljno za okončanje građevinskih radova, kao i da vlasnici stanova, koji to još nisu učinili, izmire svoje obaveze kako bi se konačno stavila tačka na cijeli projekat.

“Nadamo se kako ćemo na ovaj način uspjeti okončati izgradnju ove zgrade, koja je postala noćna mora, kako za vlasnike stanova, tako i za kantonalne i gradske vlasti”, istakao je Malkoč.

Obećao je da će Vlada, u saradnji sa gradskim vlastima, pokušati obezbijediti novac za refundiranje troškova vlasnicima stanova koji godinama žive kao podstanari i plaćaju kiriju.

U administraciji grada Bihaća, međutim, nisu mogli potvrditi kada će ta sredstva biti uplaćena s obzirom na to da se lokalna administracija suočava s nagomilanim dugovanjima i stalnom prijetnjom blokade računa.

Izgradnja ovog objekta traje već punih deset godina, a zgrada je zamišljena kao zajednički projekat kantonalnih i gradskih vlasti, te samih korisnika. U međuvremenu, izgrađeno je samo jedno krilo građevine, a u njega se, nakon mnogo muke i peripetija, uselilo oko 30 porodica. Za dovršetak drugog krila nedostaje novca, tako da vlasnici preostalih stanova još čekaju na useljenje, iako su mnogi od njih u međuvremenu izmirili svoje finansijske obaveze, a nemali broj se kreditno zadužio.

Prevareni stanari su se u proteklom periodu obratili istražnim institucijama i Tužilaštvu USK da ispitaju način kako su utrošena sredstva za izgradnju zgrade i u toku je istraga o ovom slučaju.

/nezavisne.com

Related posts