Bavarci biraju - Berlin se trese

Na nedjeljim izborima bavarski konzervativci će izvjesno izgubiti apsolutnu većinu i taj “potres” će se osjetiti i u Berlinu, a od svega će najviše profitirati Zeleni, dok kancelarku Merkel vjerovatno čeka olujna jesen, ocjenjuje “Dojče vele” (DW).

Navodi se da je za vrijeme bavarskog premijera Franc-Jozefa Štrausa, koji je 27 godina vodio bavarsku Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), bila tradicija da obje te funkcije obavlja ista osoba – šef partije morao je biti premijer, ali sada već pola godine to nije tako.

“DW” navodi da je predsjednik stranke ostao Horst Zehofer, a premijer je postao Markus Zeder i njih dvojica kao da su saglasni samo u sljedećem: može biti samo jedan.

Odluka o tome ko će morati da “pokupi prnje” vjerovatno se donosi u nedjelju, kada Bavarci biraju novi saziv pokrajinskog parlamenta, navodi “DW”.

Navodi se da je to uvijek više od pokrajinskih izbora i da bi u nedjelju mogli da se udare temelji velike promjene u Minhenu, a to neće ostati bez posljedica ni po “dvorsku politiku” u Berlinu.

“DW” navodi da su bavarski konzervativci bili i ostali politički kuriozitet – neki bi rekli anomalija Njemačke. Kod kuće vladaju pokrajinom šest decenija bez prestanka, uglavnom sa apsolutnom većinom. Premda se za CSU može glasati samo u Bavarskoj, stranka je kroz sestrinsku koaliciju sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) uvijek zastupljena i na saveznom nivou.

Na saveznim izborima prije godinu dana je CSU sama osvojila 6,2 odsto glasova – dakle njihovi bavarski birači dovoljni bi bili da samostalno uđu u Bundestag.

“DW” navodi da će glasanje u nedjelju biti prvi test nakon formiranja četvrtog kabineta Angele Merkel sa Zehoferom kao ministrom unutrašnjih poslova i da ankete predviđaju “tektonske poremećaje”.

Najveći konkurenti su Alternativa za Njemačku (AfD) koja u Bavarskoj računa sa ulaskom u parlament. Isto će se desiti na pokrajinskim izborima u Hesenu, a onda će AfD biti konačno zastupljen u svim pokrajinskim parlamentima. Ali tu su prije svega Zeleni kojima se smiješi drugo mjesto u Bavarskoj, čime bi postali neophodan koalicioni partner.

Navodi se da će CSU u nedjelju vjerovatno platiti ceh za prethodne godine. Prije pet godina su u Bavarskoj pokupili gotovo polovinu svih glasova, sada im demoskopi predviđaju tek trećinu. Analitičari pokušavaju da seciraju razloge pada, ali su ocjene raznorodne.

“DW” navodi da su tu prvo igrice moći između Zehofera, šefa partije praktično najurenog sa premijerskog mjesta u Bavarskoj, i novog premijera Zedera. Ta dvojica su se utrkivala plitkim parolama, pokušavajući da prestignu AfD zdesna i povrate dio birača. Tu taktiku birači nisu nagradili.

Navodi se da je, ako CSU zbilja potone na istorijski loš rezultat, jedno jasno: Zehofer će kriviti Zedera kojem je prepustio Bavarsku. Zeder će kriviti Zehofera to jest Vladu u Berlinu u kojoj ovaj sjedi.

“DW” ocjenjuje da su dvojica konzervativnih kamikaza, paradoksalno, najviše koristi donijeli Zelenima.

“Mislim da ljudi posebno u Bavarskoj nemaju više volje da njihova vlast sije mržnju i huška”, kaže za “DW” Katarina Šulce, jedna od dvoje nosilaca liste Zelenih u Bavarskoj.

Navodi se da rast Zelenih nije specifičan samo za Bavarsku već se dešava u cijeloj zemlji. Ali ono što jeste specifično – uprkos posrtanju CSU, AfD će u Bavarskoj vjerovatno biti slabiji od saveznog prosjeka, a pogotovo od rezultata koje bilježi na istoku zemlje. Izborni slogan nije upalio. Glasio je: “AfD je Božija kazna za CSU”.

“DW” navodi da se već sada špekuliše da će “stari lav” Zehofer morati da se povuče pred “mlađim lavom” Zederom. Ali je mnogo zanimljivije pitanje da li će unutarstranački okršaj u CSU ugroziti ili čak dokrajčiti saveznu vlast Angele Merkel.

Jer, ako padne Zehofer, onda će morati da ode i sa mjesta ministra unutrašnjih poslova. Već se priča da će CSU poslati zamjenu u vidu bavarskog ministra policije Joahima Hermana, koji takođe spada u staru gardu.

“Nikad se nisam gurao na neke funkcije”, izjavio je Herman za “DW”, ali i dodao da je “oduvijek spreman da preuzme odgovornost”.

Navodi se da izbori u Bavarskoj nisu jedini izazov za vlast u Berlinu. Samo dvije sedmice kasnije glasa se u Hesenu, još jednom bastionu Demohrišćana. Tamo nema bavarske CSU, samo Merkel i njena CDU pa bi to moglo po nju da ima još veće posljedice.

“DW” zaključuje da, ukoliko padne lokalna vlast Demohrišćana i Zelenih, jesen će za kancelarku zbilja biti olujna.

Related posts