Austrija zatrpana lavinama: Troje poginulih, ima nestalih, tisuće odsječenih

VREMENSKE promjene su tijekom vikenda na vrhuncu skijaške sezone izazvale diljem Austrije niz opasnih lavina. Austrijski mediji javljaju da je poginulo troje ljudi, dok su mnogi zasad nestali, a tisuće skijaša i turista odsječene su od ostatka zemlje zbog nanosa snijega koji su blokirali mnoge puteve.

> Ako ste se vi našli na jednom od tih skijališta, šaljite nam slike i snimke na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Troje poginulih čija je smrt dosad potvrđena su skijaš iz Njemačke, kojeg je lavina zatrpala kod mjesta Schoppernau u pokrajini Vorarlberg, kao i još jednog njemačkog turista kod popularnog skijaškog odredišta Damüls u blizini Bregenza, koji se također nalazi u Vorarlbergu. Treća potvrđena žrtva je 24-godišnja snowboarderica iz Švicarske, koja je upala u procijep dubok 20 metara izvan piste i poginula.

Snijeg pada i danas

Svemu je prethodio gusti snijeg u subotu navečer koji je na postojeći snježni pokrivač dodao u dolinama između 40 i 60 centimetara novog nanosa, a na planinama i do metar. Nadležne službe su u nedjelju ujutro proglasile veliku opasnost od lavina, dižući stupanj uzbune na 4, što je drugi najveći stupanj opasnosti.

Snijeg je u mnogim dijelovima Austrije nastavio padati i danas te je u nekim pokrajinama izmjereno novih 30 centimetara, što sve značajno otežava napore spasilaca. I dalje prijeti velika opasnost od novih lavina, s obzirom na to da se novi snijeg nije uspio stabilizirati i stvrdnuti, upozoravaju stručnjaci, a prenose austrijski mediji.

Lavine u većini austrijskih pokrajina

Velika opasnost od lavina proglašena je u austrijskim pokrajinama Vorarlberg, Tirol, Donja Austrija, Štajerska i Salzburg. U potonjoj je u lavini nestao mladi par Austrijanaca, 23-godišnja djevojka i njen 28-godišnji partner, koji dolaze iz lokalnog skijaškog mjesta Abtenaua.

Za njima se traga od sinoć, u akciji su i planinska policija i spasilačke službe. No području u kojem je nestao mladi par prijeti akutna opasnost od lavina pa je potraga za nestalima morala u jednom trenutku biti prekinuta kako se ne bi ugrozio i život spasilaca. Glasnogovornica lokalne policije je za medije izjavila da je u nedjelju navečer bilo više lavina u okolici Abtenaua, dok je potragu helikopterom onemogućila snježna oluja.

Izvor: index.hr

 

 

Related posts