Američki razarač ušao u Crno more, Rusi ga prate

Rruska Crnomorska flota prati kretanje američkog razarača “USS Donald Kuk” opremljenog navođenim raketama, koji je ušao u Crno more, objavio je Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije.

– Snage Crnomorske flote započele su praćenje američkog razarača “USS Donald Kuk” opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more – saopćio je ovaj centar.

Prema Konvenciji iz Montroa ne može tu da ostane duže od 21 dana, a američki brod bit će praćen elektronskim i tehničkim sredstvima.

Američka šesta flota prethodno je saopćila da je razarač “USS Donald Kuk” opremljen navođenim raketama započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi “obavio operacije pomorske sigurnosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost, kombinovanu spremnost i pomorski kapacitet sa našim NATO saveznicima i partnerima u regionu”.

Konvencija iz Montroa je, inače, potpisana 1936. godine u tom švicarskom gradu, a jedna od potpisnica ovog međunarodnog sporazuma uz Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, bivši Sovjetski Savez i druge zemlje bila je i tadašnja Kraljevina Jugoslavija.

 

 

Izvor: Avaz.ba

Related posts