Ambasada SAD-a: Izbor policijskog komesara u USK-a bez odgode

Iz Ambasade SAD-a u BiH ističu da je imenovanje policijskog komesara važno za sigurnost i da se u USK-u treba imenovati bez odgađanja prvorangirani kandidat

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj bi se kao jedine tačke našli izvještaji kantonalne Vlade i Nezavisnog odbora o proceduri provedenoj za izbor komesara USK-a, još nije zakazana.

Zakonske obaveze

No, kako je konkurs, kako su nam kazali pojedini poslanici iz Krajine, pratila i Ambasada SAD-a u našoj zemlji, zatražili smo njen stav o tome da li bi se, prema zamisli čelnih ljudi Kantona, postupak trebao vratiti na početak.

– Kada se radi o imenovanju vladinih službenika, Sjedinjene Američke Države zalažu se za pravedan, transparentan i efikasan proces, čiji je cilj izbor najkvalifikovanijeg kandidata. Imenovanje policijskog komesara, ne samo u Unsko-sanskom kantonu, iznimno je važno za javnu sigurnost. Pažljivo pratimo sva ta imenovanja. Od ključne je važnosti da se razne institucije koje su dio procesa izbora i imenovanja striktno pridržavaju zakonskih obaveza i imenuju najbolje rangiranog kandidata bez odgađanja, kazali su za Oslobođenje iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Kako vanrednu sjednicu pokušava sazvati Klub nezavisnih poslanika, jedan od njih Nijaz Kadirić nam kaže kako je za danas zakazao sastanke sa kolegama.

– I mi pozivamo vlasti da okončaju proces izbora komesara. Na sastanku ću vidjeti sa kolegama možemo li se sakupiti i održati sjednicu. U SDA nema volje za zasjedanjem, ali brine me ponašanje nekih kolega iz opozicije. Kada je riječ i o stankama koje sa SDA participiraju u vlasti (SBB, DF i laburisti, op. a), svi se boje stranačkih šefova i voljeli bi da se o komesaru uopšte ne raspravlja, ističe Kadirić.

Iako su ga opozicionari u Krajini označili kao čovjeka koji je uticao na pomenutu odluku Vlade, federalni poslanik SDA iz Sanskog Mosta Asim Kamber te navode odbacuje.

– Nikad oficijelno nisam razgovarao ni sa kim ko je uključen u proces imenovanja komesara. Na taj način su vršili pritisak na mene zbog mog političkog uticaja. U Nezavisnom odboru je sedam članova, a pet ih je iz Bihaća. Nikog nema iz Sanskog Mosta, iz Ključa. Ne poznajem te ljude. U Bihaću su malo ljubomorni na nas iz Sanskog Mosta, pa prave konstrukcije da ja smjenjujem ljude u RTV-u USK-a. Ali, glasači nisu naivni. Bio sam u Skupštini kada se izabrao Mujo Koričić. Ne zanima me ko će biti komesar. Nema procesa protiv mene, izuzev prekršaja u vožnji, ako je to neki grijeh, ističe Kamber.

Neutemeljena odluka

Ajna Jodanović, predsjednica Nezavisnog odbora, već nam je potvrdila kako je predala izvještaj o radu NO poslanicima, ustvrdivši da ne postoji mehanizam kojim bi se stvari vratile na početak, a nakon što Vlada USK-a među tri uspješna kandidata bez obrazloženja nije izabrala nijednog. Iz NO ističu kako su proceduru izbora proveli prema zakonskim odredbama i transparentno, a da iz Vlade nisu kazali na čemu temelje odluku koju su poslali članovima Odbora o neizboru komesara. Prvorangirani je dosadašnji policijski komesar USK-a, nagrađivan za svoj rad, Mujo Koričić.

Related posts