Ambasada SAD-a: Čović nije zainteresiran za kompromis, iznenađeni smo njegovim izjavama

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini je iznenađena izjavama predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića da izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nakon raspisivanja izbora “ne dolaze u obzir”.

– Čini se da gospodin Čović nije bio ni ranije zainteresiran za postizanje kompromisa, a nije zainteresiran za kompromis ni sada – kazali su iz Ambasade SAD-a na upit Faktora.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH, pojašnjavaju, jasno je kazala da ostaje mogućnost da se radi na dijelu zakona koji je fokusiran na neizravan izbor zvaničnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Zakašnjelo rješenje je bolje od nikakvog rješenja, ako to znači da će se moći formirati vlast nakon izbora. Čak je manje demokratično ne biti u mogućnosti provesti izbore. Ukoliko lideri žele izraditi nacrt jednokratnog rješenja, to je njihov izbor i kao takav ne bi predstavljao presedan. Ambasada SAD-a i naše kolege će nastaviti pomagati ovaj proces i raditi sa onim političkim strankama koje su posvećene tome da osiguraju da volja ljudi koji glasaju 7. oktobra bude ispoštovana i vlast formirana –poručeno je iz Ambasade SAD-a.

Čović je, podsjećanja radi, kazao da izmjene izbornog zakonodavstva i provedba presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” ne dolazi u obzir te bi narušile demokratske principe. S druge strane, predstavnici drugih političkih stranaka, međunarodne zajednice i CIK-a tvrde da se Izborni zakon, kada je u pitanju izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, može mijenjati do samog dana izbora.

Related posts