Jezero / Kako su zlatne ribice spasile bh. porodicu koja je sve izgubila u ratu

Bosanskohercegovačka porodica koja je u ratu izgubila sve uspjela je obnoviti svoje živote zahvaljujući hiljadama zlatnih ribica.

Zvuči nevjerovatno, ali Associated Press je objavio arhivsku reportažu o porodici Malkoč, majki Fehimi i sinu Dževadu čiji je otac Smail 1990. godine nabavio ne sasvim običan akvarij sa ribicama iz Austrije, iza kojeg se krije čudesna priča.

Selo Jezero granatirano je 1992. godine, većina stanovnika je već otišla, a ostalo je samo vojno sposobno stanovništvo. Jedna granata uletjela je i u dnevni boravak porodične kuće Malkoč, sve razrušila, ali ribice i akvarij su ostali neoštećeni. Nedugo nakon toga, Smail Malkoč je poginuo.

Fehima Malkoč je, kada se tri mjeseca poslije vratila po stvari, bacila četiri ribice iz porodičnog akvarija u lokalno jezero, a onda je zajedno sa svojim sinovima napustila ovo nekada idlično planinsko mjesto na sjevero-zapadu BiH, piše Avaz, udaljeno desetak kilometara od Bihaća.

Nakon rata Fehima Malkoč se sa svojom porodicom vratila u selo, tamo nije zatekla ništa iz idilične prošlosti, ali… Kada se okrenula prema jezeru ugledala je nešto čudno i zadržala dah.

“Jezero je sjajilo zbog bezbroj zlatnih ribica koje su se u njemu nalazile. Morala sam se sjetiti svog muža. Ostavio mi je nešto čemu se nikada nisam nadala”, prisjetila se tada Fehima Malkoč.

Tokom godina život pod vodom je procvjetao, a nakon povratka obitelj Malkoč počela je prodavati zlatne akvarijske ribice. Kada ih je Associated press posjetio 1998. godine njihova kuća je bila je u potpunosti obnovljena od ruševina, a na parkingu su zatekli dva nova automobila.

Porodica Malkoč je sve ovo izgradila zahvaljujući prodaji ribica koje su tada kupovali svi barovi i kafići u regiji.

“To je posebna vrsta dara od oca. Čak i zimi ribe prežive, iako ih je ranije bilo nemoguće držati u kućnom akvariju bez grijača”, rekao je tada Dževad Malkoč novinaru AP-a.

Danas je ovo jezero je krcato ribom, od najsitnih do onih koje teže po nekoliko kilograma. Sada ih stanovnici sela love, uzgajaju, ali zlatne ribice više se ne prodaju.

Related posts