10 namirnica koje (ne) smijete konzumirati na prazan želudac

Kada smo gladni, odnosno imamo prazan želudac, znamo posegnuti za hranom koja i nije najbolji izbor jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac. Doznajte što to ne biste smjeli jesti, a što je pak dobro jesti kada nam je želudac prazan.

10 namirnica koje NE SMIJETE jesti na prazan želudac:

1. Peciva od prhkog, lisnatog i dizanog tijesta

Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu izazvati nadutost.

2. Slatkiše

Šećer povećava razinu inzulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može dovesti do razvoja dijabetesa.

3. Jogurt i druge fermentirane mliječne proizvode

Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, klorovodična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentiranih namirnica za doručak svome tijelu nećete učinit puno dobroga.

4. Kruške

Prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.

5. Rajčice

Rajčice sadrže velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultirati čirom na želucu.

6. Svježi krastavci i drugo zeleno povrće

Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može izazvati žgaravicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

7. Banane

Jedete li banane na prazan želudac, količina magnezija u krvi će se znatno povećati što može biti štetno za srce.

8. Ljuti začini

Začinjena hrana može oštetiti i nadražiti želučanu sluznicu te povećati proizvodnju kiseline u želucu. To pak može pridonijeti razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sustava.

9. Hladna gazirana pića

Pijete li ujutro hladna gazirana pića to može oštetiti sluznicu i smanjiti prokrvljenost želuca. Posljedica toga je da se hrana probavlja puno sporije.

10. Agrumi
Agrumi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu izazvati žgaravicu te povećati rizik od gastritisa i čira na želucu.

10 namirnica koje SMIJETE jesti na prazan želudac:

1. Zobena kaša

Zobena kaša stvara zaštitni omotač oko ovojnice želuca što sprečava da klorovodična kiselina našteti zidovima želuca. Također sadrži topljiva vlakna koja snižavaju kolesterol.

2. Heljda

Heljda nježno stimulira probavni sustav te je odličan izvor bjelančevina, željeza i vitamina.

3. Palenta

Palenta, žganci ili pura pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crijevne mikroflore te nas dugo drži sitima.

4. Pšenične klice

Dvije žlice pšeničnih klica sadrže oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E te 10 posto preporučenog unosa folne kiseline. Također pomažu u pravilnom radu probavnog sustava.

5. Jaja

Znanstveno je dokazano da jaja za doručak mogu značajno smanjiti ukupan dnevni unos kalorija.

6. Lubenica

Lubenica na prazan želudac opskrbit će vas dobrom količinom tekućine. Nadalje, lubenica je dobra za zdravlje očiju i srca jer sadrži velike količine likopena.

7. Borovnice

Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje borovnica poboljšava pamćenje te regulira krvni tlak i metabolizam, naročito ako ih jedete za doručak.

8. Kruh od cjelovitog zrnja bez kvasca

Ugljikohidrati i druge korisne hranjive tvari koje se nalaze u kruhu neophodne su za naše tijelo. Najbolje vrijeme da ih jedete je rano jutro.

9. Orašasto voće

Jedete li ga za doručak, orašasto voće će poboljšati probavni sustav i normalizirati pH želuca.

10. Med

Med pomaže u razbuđivanju tijela ujutro te nas opskrbljuje snagom i energijom. Med također potiče aktivnost mozga te povećava razinu hormona sreće serotonina, piše Zadovoljna.

Related posts