Čuvena baklava iz turskog grada Gaziantepa, koji je uvršten na Mrežu kreativnih gradova UNESCO-a, i ovog Bajrama će se naći na trpezama širom svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).
U Gaziantepu su majstori baklave već počeli pripreme za Ramazanski bajram i produžili radno vrijeme sa osam na 12 sati, te angažirali i dodatnu radnu snagu, kako bi baklave bile gotove na vrijeme.
Ranije se baklava slala širom Turske, a od ove godine počele su stizati i narudžbe iz inostranstva.
Proizvođači koji rade na ekstremno visokim temperaturama zraka, ovu nadaleko poznatu slasticu će slati u zemlje Bliskog istoka, ali i evropske zemlje.
Levent Aktas, član Upravnog odbora kompanije Ayintap Baklava, kazao je kako su majstori povećali proizvodnju za vrijeme ramazana, odabranog mjeseca za muslimane.
– Baklavu šaljemo u sve dijelove Turske. Kada je riječ o inostranstvu, šaljemo u Katar, Saudijsku Arabiju, Njemačku, ali i u SAD. Ukratko, baklava se šalje u sve dijelove dokle se može poslati kargom – rekao je Aktas.
Prema njegovim riječima, ono po čemu se baklava iz Gaziantepa razlikuje od drugih jesu pistacije, kvalitet ulja i debljina jufke.
Baklava-majstor Burhan Cagdas kazao je kako spremanje ove poslastice iziskuje veliku pažnju i spretnost.
Cagdas je dodao kako je potražnja za baklavom tokom Bajrama veća.
– U proizvodnom pogonu smo uveli dodatne smjene, majstori rade bez prestanka. Kako se približava Bajram, sve je više posla – rekao je Cagdas.
Podsjetio je da je recept po kojem se pravi ova baklava isti već nekoliko stoljeća.
– Ne može se mijenjati omjer pistacija, ulja i brašna. Ulje koje koristimo i miris pistacija su važne karakteristike naše baklave – rekao je Cagdas koji je dodao kako i ulje uzimaju samo u određenim vremenskim periodima i sa određenog područja.