Dobra je za mnogo toga…
Štiti unutrašnje organe, smanjuje hronične upale koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca. Cvekla je često zanemarivano korjenasto povrće s kojim teško koje može da se mjeri kada je riječ o zdravstvenim benefitima. Konzumiranje soka od cvekle smanjuje krvni pritisak u toku nekoliko sati.
Sastojci cvekle, poput kiseonikovog oksida, šire žile i pojačavaju protok krvi. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje 500 grama soka od ovog povrća u samo nekoliko sati smanji povišeni pritisak. Istraživanja su pokazala da ako prije vježbanja popijete sok od cvekle prosječni čovjek će da vježba 16 posto duže – cvekla doslovno pojačava izdržljivost i smanjuje postotak iskorištenosti kiseonika.
Cvekla je takođe odličan izvor betaina, nutrijenta koji štiti ćelije, proteine i enzime od spoljašnjeg stresa. Štiti unutrašnje organe, smanjuje hronične upale (koji uzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca), simptome vaskularnih bolesti i štiti od mnogih hroničnih bolesti.
Cvekla je bogata fitonutrijentima koji, ne samo da joj daju prepoznatljivu boju, već štite od raka. Svojstva povrća istražuju se i u kontekstu liječenja raka dojke, prostate i pankreasa. Sastojci u cvekli takođe su od krucijalne važnosti za detoksikaciju organizma, tačnije za fazu u kojoj se toksini razgrađuju i vežu uz druge molekule kako bi se izbacili iz tijela.
Lišće cvekle, koje većina ljudi baca, takođe je izrazito zdravo, a ima više gvožđa nego spanat. Krcato je cinkom, vlaknima, magnezijumom i drugim važnim nutrijentima.