TKO JE NANCY PELOSI, NAJMOĆNIJA AMERIČKA POLITIČARKA? Predsjedniku Trumpu je obećala pakao, evo kako je izgledao njen put do vrhunca karijere

Iako se za mjesto za neku političku funkciju kandidirala tek kad joj je bilo 47 godina, demokratkinja zadužena za pitanja manjina postala je najmoćnijom ženom Washingtona.

Njezin put je bio dug i trnovit, no velika vještina u prikupljanu donacija i politično ‘šesto čulo’ osigurali su joj mjesto na Capitol Hillu, klubu dosad rezerviranom samo za muškarce.

Evo kako se zapravo ova kućanica iz San Francisca uzdigla do političkog Olimpa.

Nancy Pelosi je rođena 26. ožujka 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj obitelji uronjenoj u politiku.

I odrasla je u Baltimoreu kao kći gradonačelnika iz redova Demokrata, Thomasa D’Alesandra. Kao mala djevojčica pomagala je ocu voditi bilješke o tome tko mu duguje političke usluge. I njezin brat, Thomas D’Alesandro III, bio je gradonačelnik Baltimorea.

Poznanstvo s Kennedyjem

Prvoj je konvenciji demokrata prisustvovala kad joj je bilo 12 godina, a s 20 je upoznala i J.F. Kennedyja na njegovom inauguracijskom balu.

Svojeg muža, Paula Pelosija, upoznala je u Georgetownu te s njim ubrzo seli u San Francisco. Do 1969. godine već je bila majkom petero djece. Paul je radio kao bankar, dok je Nancy bila kod kuće i brinula o djeci. U svojem je domu pokrenula klub Demokratske stranke.

1976. godine angažirala se u predizbornoj kampanji guvernera Kalifornije Jerryja Browna te je u narednim godinama regrutirala nove članove i prikupljala sredstva za Demokrate.

S 47 godina njezino je najmlađe dijete otišlo na studij. Tad se Pelosi odlučuje kandidirati za mjesto u kongresu pa je organizirala više od stotinu kućnih okupljanja, regrutirala 4000 novih članova i prikupila milijun dolara u manje od sedam tjedana kampanje.

Na izborima u San Franciscu porazila je svog mentora te Demokratima osvojila vrlo čvrsto mjesto u kongresu. Prilikom prisege 1978., uz nju je bio njezin otac u invalidskim kolicima.

Pelosi se brzo uspinjala na političkoj ljestvici, a jedan od najznačajnijih financijskih podržavatelja bio joj je vinarija E & J Gallo Winery, proizvođač 25 posto ukupnih količina vina u Americi. I sama Pelosi vlasnica je dva vinograda u Kaliforniji.

Prava LGBT osoba i oboljelih od AIDS-a

Pelosi je dugo prijateljevala i sa senatoricom Dianne Feinstein – bile su susjede i puno se družile –  prije nego su njih dvije postale najmoćnije žene američkog kongresa.

Kao zastupnica, Pelosi se zalagala za prava LGBT osoba i oboljelih od AIDS-a čak i u vrijeme kad je to bila vrlo nepopularna tema.

Također, zajedno s Feinstein i republikancem Chuckom Schumerom, jedna je od autorica zabrane nošenja poluautomatskog oružja iz 1994.

1995. zaslužila je svoje mjesto i u moćnom Odboru za obavještavanje kao i u Odboru za međunarodne operacije.

Njezin suprug, Paul Pelosi, čitavo se to vrijeme držao podalje od medija i fokusirao se na svoj biznis s nekretninama. Također, vlasnik je nogometnog tima Sacramento Mountain Lions.

Nancy Pelosi 2002. postala je prva žena na čelu demokratskog kluba u kongresu, a 2006. udružila se s Schumerom, Harryjem Reidom i Rahmom Emanuelom u namjeri da preuzmu kongres. To je na kraju i upalilo jer su Demokrati preuzeli većinu oba doma.

Te 2006. uspjela je podići iznos minimalne plaće, ukinula porezne olakšice za naftne kompanije i uvela nova pravila u lobiranje.

Spava malo i ne pije kavu

Njezina radna etika je naširoko poznata. Spava vrlo malo, ne pije kavu (preferira vruću vodu s limunom), svaki dan ispunjava križaljke u New York Timesu  i često za doručak jede sladoled.

2008., tijekom vrlo oštre kampanje za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, uspjela je ostati neutralna i ne izgubiti prijatelje u žaru borbe, a iste je godine vodila demokratsku konvenciju.

Kad je predsjednikom postao Barack Obama, Demokrati su nakon 14 godina počeli kontrolirati i Kongres i Bijelu kuću. Pelosi je uvjerila Obamu da nastavi s provođenjem zdravstvene reforme (tzv. Obamacare), čak i onda kad se sve činilo izgubljenim.

Treća najmoćnija osoba u SAD-u

Sada, u 78. godini, Pelosi je postala šefica većine u Zastupničkom domu Kongresa i zapravo treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika.

Ova demokratkinja obećala je pakao Donaldu Trumpu koji ju je nazvao u utorak navečer još prije nego su prebrojani svi glasovi.

jutarnji.hr

Related posts