Znate li koliko košta transport američkog predsjednika?

Najmoćniji čovjek na svijetu ima i najmoćniji prijevoz na svijetu.

Opće je poznato kako američki predsjednik zbog sigurnosti ima vrlo komplikovan i skupocjen transport.

Historija je Ameriku naučila da je predsjednik najranjiviji upravo kad putuje, pa ne čudi što je sistem transporta predsjednika razvijen do najsitnijih detalja.

Predsjednik se na putovanjima koristi specijalno pripremljenim avionom poznatijim kao Air Force One. Radi se o prerađenom Boeingu 747, a postoje dva primjerka.

Cijena jednog sata leta ove leteće tvrđave je 206.337 USD. Ukoliko je aerodrom od boravišta udaljen dvadesetak i više kilometara put do zrakoplovne luke predsjednik će odraditi u helikopteru.

Na raspolaganju je nekoliko različitih vrsta, a u eskadrili je 35 letjelica. Jedan sat leta u Marine One je, ovisno o tipu helikoptera, oko 2.200 USD, a istovremeno iz sigurnosnih razloga leti barem pet istih letjelica.

Polako dolazimo i do predsjedničke kolone. Osim dvije predsjedničke limuzine poznate kao Cadillac One čine ju brojna prateća vozila i bar stotinjak osoba, a radi se o vjerovatno najbolje štićenoj koloni koju je asfaltna cesta ikada vidjela.

Na primjeru prijevoza od Bijele kuće do zgrade UN-a, kad se sve zbroji, jedna minuta predsjednikova putovanja stoji 2.614 USD.

Stoga ne čudi što je godišnji trošak transporta predsjednika oko 350 miliona USD što čini četvrtinu proračuna ureda predsjednika najmoćnije države na svijetu.

Related posts