Životinje koje cijeli život vole jednog partnera

Iako je vjernost jednom partneru u prirodi rijetka pojava, jer su mužjaci uglavnom evolucijski ‘programirani’ tako da im je cilj oploditi što više ženki, monogamija se još uvijek pojavljuje.

I u ovom svijetu borbe za preživljavanje mogu se naći primjeri vječne ljubavi…

Labudovi

Ove ptice formiraju monogamne veze koje traju godinama, a u nekim slučajevima do kraja života. Njihova odanost partneru je jako poznata, pa je slika dva labuda koja plivaju sa isprepletenim vratovima u obliku srca postala simbol ljubavi.

Grlice

Grlice su poznati simbol ljubavi i vjernosti. Njihov odnos je čak inspirirao i Shakespeara, pa su one iskorištene za alegoriju u pjesmi Feniks i kornjača u kojoj Bard govori o idealnoj ljubavi.

Albatros

Albatros može preletjeti dugi put preko okeana, ali unatoč dugim putovanjima, ova ptica će se uvijek vratiti na isto mjesto, istom partneru, kada je vrijeme za razmnožavanje. Veze između mužjaka i ženke se formiraju tokom nekoliko godina i obično traju cijeli život.

Vukovi

Iako su vukovi predstavljeni kao varalice, oni imaju porodični život koji je više odan i posvećen od većine ljudskih odnosa. Zajednica vukova liči na pravu porodicu.

Crni lešinari

Iako povremeno napadnu druge lešinare i s njima se pare, pripadnici ove vrste uglavnom ostaju s jednim partnerom do kraja života.

Giboni

Giboni su najsličniji ljudima što se tiče monogamnih veza. Mužjaci i ženke provode vrijeme dotjerujući jedno drugo i viseći zajedno na drvetu. Međutim, može se dogoditi da se razmnožavaju s gibonom koji nije njihov partner, kao i da raskinu , tj. odbace partnera.

Related posts