Žive sretno: Iz grada potjerali političare, policiju i kriminalce!

Cherán je gradić u Meksiku iz kojeg su građani potjerali političare, policajce i kriminalce i postao je pravi mali raj na zemlji.

Gradić ima 13.000 stanovnika, a nalazi se u saveznoj državi Michoacán, na vrlo opasnom teritoriju i području koje je pod kontrolom narko kartela.Gradić je okružen prašumom. Nju su prije nekoliko godina počeli krčiti bogati kriminalci koji su bili u sprezi s lokalnim političarima kako bi napravili mjesta za plantažu avokada.

Lokalno se stanovništvo pobunilo. Krčenje je zaprijetilo izvorima vode koji za građane znače život. Stvari su izmakle kontroli i ono što je slijedilo nitko nije očekivao.

Mještanka Margarita Elvira Romero je odlučila uzeti stvar u svoje ruke. Otišla je kod radnika koji su krčili šumu. Oni su je počeli vrijeđati i prijetiti joj oružjem. Margarita se vratila u grad. Građani su se okupili i organizirali su zasjedu drvosječa koji su se vraćali s posla.

Drvosječe su uhvatili, zatočili ih u lokalnu crkvu i čekali da njihovi kolege dođu po njih. Stigla je i policija, a okupili su se i lokalni političari koji su nasilno htjeli riješiti situaciju. No, grad se u trenu ujedinio.

Svi su stali na stranu hrabrih žena. Iz kuća su izvadili doslovno sve što im je moglo koristit kao oružje. Iz grada su istjerali drvosječe, njihove nadležne, policiju i političare. Sve je to bilo 2011. godine.

Grad i danas živi bez političara, policije i kriminalaca. Zakon i red održava lokalna ‘policija’ zvana Ronda Comunitaria. Sve su stranke zabranjene, a gradićem vladaju od naroda izabrani dužnosnici koji na funkciji mogu biti najviše tri godine.

Stopa kriminala je u Cheránu svedena na minimum. Ponekad se dogode sitna razbojstva i prekršaji uzrokovani alkoholom, ali nema ubojstava niti otmica. Počela se oporavljati i osakaćena prašuma, a kako bi se izbjegao povratak na staro, patrole svaki dan obilaze kontrolne točke i paze da protjerani ne bi opet pokušali zauzeti grad.

Mnoge su zajednice pokušale kopirati Cherán, ali im je nedostajalo zajedništva.

Related posts