Žene u crnom šutnjom na Trgu republike u Beogradu obilježile 21. godinu genocida u Srebrenici

Aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom održale su danas u centru Beograda scensku akciju šutnje i stajanja u crnini kako bi obilježile 21. godinu genocida u Srebrenici.

Koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović navela je da je cilj akcije solidarnost i saosjećanje sa žrtvama genocida, ali i poruka građanima Srbije da je neophodno da se distanciraju od počinjenog genocida i da se pridruže njihovom saosjećanju.

– Državi Srbiji poručujemo da je neophodno da što prije usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer bi time napravila diskontinuitet s politikom zločina prethodnog režima, jer će taj teret nositi sve dok ne napravi radikalan raskid na svim nivoima – kazala je Zajović.

Ona je ocijenila i da je zabrinjavajuće što od genocida nijedna vlast “nije smogla snage i političke volje da prizna genocid u Srebrenici”.

Žene na crnom su u centru Beograda nosile transparente “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, “Odgovornost” i “Solidarnost”, kao i broj 8.372, što je broj ljudi stradalih u genocidu.

Komemoracija žrtvama genocida bit će održana sutra, 11. jula u Potočarima u Srebrenici.

Related posts