Zbog slabe izlaznosti birača poništen referendum o izbjeglicama u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban nije uspio u namjeri da ubijedi građane da glasaju na referendumu protiv prijema novog broja izbjeglica te je tako referendum proglašen nevažećim.

Više od 95 posto glasača stalo je na Orbanovu stranu i glasalo protiv prijema novih izbjeglica, ali je referendum proglašen nevažećim s obzirom na to da nije ostvaren kvota od 50 posto ukupnog građanstva.

Orban je proglasio pobjedu, ali je cijeli proces proglašen bezvrijednim i nevažećim.

Orban je bez obzira na sve, rezultate referenduma primio pozitivno te je najavio kako će sljedeće sedmice, upravo zbog prilike koju je dobio poništenjem referenduma, otići u Brisel kako bi osigurao da “Mađari ne budu primorani da unutar granica svoje zemlje žive sa onima sa kojima ne žele živjeti”.

Na referendum je izašlo svega 45 posto glasačkog tijela, a ovi rezultati bi mogli usporiti Orbanov politički impuls u Uniji, mišljenja je bivši zvaničnik Unije Andras Biro-Nagy.

“Kako može osvojiti kulturološku kontrarevoluciju, kada nije u stanju ni ubijediti građane da glasaju protiv jednog takvog bitnog pitanja i problema”, rekao je Biro-Nagy.

Liberali se slažu kako je Orban održao referendum kako bi skrenuo pažnju građana sa svojih ličnih neuspjeha kao premijera te zemlje. Pokrenuta su pitanja oko budžeta koji je korišten kako bi se referendum finansirao, a Orban je siguran kako je ovaj referendum samo početak čitavog niza referenduma koji će se u Evropskoj uniji održati u bliskoj budućnosti, a vezani su za sudbinu izbjeglica.

U Mađarskoj je, prema kvoti EU o raspodjeli izbjeglica sa teritorije Italije i Grčke, Mađarskoj pripalo njih 1.294. Orban je pozvao na svojevrsnu kulturološku pobunu protiv Unije pozivajući se na njeno navodno “pranje ruku” od izbjeglica.

Related posts