Zbog iznude milion KM i ometanja istrage ubistva Amila Geca: Predloženo pritvaranje Spahovića i Adrovića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Sudu KS da se Izedinu Izi Spahoviću (1963.) i Amaru Adroviću (1978.), osumnjičenima za iznudu, ugrožavanje sigurnosti i sprječavanje dokazivanja odredi jednomjesečeni pritvor. Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanje dokaza te opasnosti od ponavljanja krivičnih djela.

Spahovića i Adrovića uhapsili su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u okviru akcije “Blic”, zbog iznude milion konvertibilnih maraka od Emira S. vlasnika građevinske firme registrovane u Brčkom. Izedin Spahović se tereti i da je utjecajem na svjedoke ometao istragu koja se vodila protiv njegovog sina Tome Spahovića, osumnjičenog za ubistvo Amila Geca.

Inače, Spahović je zajedno sa Adrovićem od Emira S. je novac iznuđivao pod prijetnjom smrću pa je tako bio prinuđen predavati im novčane iznose od 3.000,00 do 20.000,00 KM ili euro valute, na različitim lokacijama na području Tuzlanskog kantona ili Kantona Sarajevo. Zauzvrat su mu osiguravali „zaštitu“.

Kako Faktor nezvanično saznaje, osumnjičeni su zapravo Emiru S., inače valsniku građevinske firme Dex.d.o.o. davali novac kako bi ga on obrtao i za njega kupovao robu. Potom su mu njih dvojica uzimala procent ako im na vrijeme ne bi vratio dug. Navodno mu je sam Adrović za šest godina iznudio oko 1.280.000 maraka.

Tokom saslušanja pred postupajućim tužiocem Spahović se branio šutnjom u odnosu na krivična djela koja mu se stavljaju na teret. S druge strane Adrović priložio ugovor prema kojem se vidi da mu je navodni oštećeni dužan 460.000 KM.

Kako se nezvanično moglo saznati, Emir S. je poznat kao nepouzdana osoba koja ne vraća dugove. Istraga će pokazati da li su osumnjičeni od Emira S. uzimali kamate, ili ih je on prijavio kako bi izbjegao vraćanje duga.

-Tokom pretresa nije pronađen ni novac niti bilo kakva vrsta droge, niti bilo koji drugi dokaz, a koji bi potvrdio da su krivična djela koja im se stavljaju na teret počinjena. To se odnosi i na tvrdnju da je moj klijent ometao istragu koja se vodila protiv njegovog sina. To su paušalne tvrdnje – kazao nam je Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenih.

(E. F./Faktor.ba)

Related posts