Završena vanredna sjednica Skupštine USK: Vlada mora hitno osigurati nastavak rada KŠC “Ivan Pavao II”

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) završena je večeras u Bihaću, a kako smo ranije pisali zastupnici su razmatrali situaciju u Javnoj ustanovi (JU) Katolički školski centar (KŠC) “Ivan Pavao II” u Bihaću.

Naime, u ovoj obrazovnoj ustanovi već nekoliko dana obustavljena je nastava, jer je uposlenicima obustavljena isplata plaće za septembar, zbog utvrđenih nepravilnosti u ugovoru kojim je predviđeno finansiranje ove ustanove, što je bio i razlog za sazivanje sjednice.

Ugovor o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima između Kantona i JU Katolički školski centar potpisan je u maju 2014. godine.

Shodno tome, Skupština USK zadužila je kantonalnu Vladu da osigura sredstva u budžetu za školsku 2016/2017. godinu i akontno izvrši isplatu plaća uposlenim u ustanovama čiji je osnivač Banjalučka biskupija.

Također, Skupština je zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK da za prvu narednu sjednicu Skupštine USK pripremi sva normativna akta koja regulišu finansiranje privatnih škola čiji je osnivač Banjalučka biskupija na području ovog kantona (KŠC Bihać).

Osim toga, resorno ministarstvo se zadužuje da osigura neometan nastavak školovanja učenika koji pohađaju Katolički školski centar u Bihaću.

Iako je ranije bilo najavljeno da će se na dnevnom redu ove sjednice naći pitanje rekonstrukcije izvršne vlasti.

/Faktor.ba

Related posts