Zavod PIO/MIO se kreditno zadužio: Isplata julskih penzija počet će 5. augusta

Nije isključeno da će isplata kraće trajati jer je verificiran kredit o zaduženju Federalnog zavoda PIO/MIO kod banaka, rekao Omerefendić.

Isplata julskih penzija u Federaciji BiH počinje 5. augusta. Odluka je to Upravnog odbora Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja, a potvrdio nam je Omer Omerefendić, član ovog odbora.

– Iako Savez udruženja penzionera FBiH već duže traži da isplata počne prvog i završi petog u mjesecu, to ni ovaj put nije bilo moguće ispoštovati. Naime, Upravni odbor je odlučio da isplata julskih penzija počne 5. augusta. Ipak, nije isključeno da će isplata kraće trajati, jer je verificiran kredit o zaduženju Federalnog zavoda PIO/MIO kod banaka. Radi se o takozvanom revolving kreditu u visini od 60 do 80 miliona KM. Na taj način bi se trebala ubrzati isplata penzija – rekao je Omerefendić za Faktor, koji je u Upravnom odboru Zavoda PIO/MIO predstavnik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Dodao je da se ipak trajna stabilizacija vezana za isplatu penzija može očekivati tek po donošenju novog zakona o PIO/MIO. Najniže penzije u FBiH iznose 326 KM, zagarantirane su 434 KM, dok su najviše 2.179 KM.

(E. D.-Š./Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Related posts