Zatražen pritvor za ubicu oficira: Durakovića pokušao pregaziti golfom pa mu pucao u glavu

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva USK predložio je nadležnom sudu da se Harisu Baliću (36) odredi jednomjesečni pritvor, a zbog sumnje da je ubio Seada Durakovića, oficira Oružanih snaga BiH.

Odluka o njegovom pritvaranju bit će donesena u zakonom predviđenom roku.

Podsjećamo, ubistvo se dogodilo u bihaćkom naselju Luke u ponedjeljak navečer. Tada je Balić najprije za volanom golfa pokušao pregaziti oficira. Duraković se dao u bijeg ali ga je Balić sustigao i u dvorištu njegove porodične kuće ispalio mu nekoliko hitaca u glavu. Policija je ubicu za kratko vrijeme identifikovala i uhapsila dok je pokušavao pobjeći.

Kako saznajemo, Balić je navodno prvi rođak ubijenog Durakovića odnosno sin od njegovog daidže. O motivu ovog krvavog pira još se špekuliše. Jedni tvrde da su u pitanju porodični problemi te da je Balić psihički bolesnik. Drugi, pak, govore da se radi o finansijskim nesuglasicama te da je Duraković Baliću dugovao novac.

Zvanične potvrde jednih ili drugih informacija još nema. Međutim, poznato je da je Sud BiH u novembru ove godine prvostepenom presudom proglasio Seada Durakovića krivim za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja i osudio ga na tri godine zatvora, dok je Sead Fazlić osuđen kao njegov pomagač. Duraković je proglašen krivim što je kao visokopozicionirani oficir u OSBiH od 2011. do 2014. godine obećavao osobama da će se zaposliti kao oficiri i vojnici u OS BiH sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Kako se navodi u presudi, Duraković je zahtijevao od 500 do 2.500 KM za tu uslugu, a niko od oštećenih nije primljen u OS BiH.

Sudeći prema pričama koje kruže po Bihaću, oficir se nezakonitim radnjama navjerovatnije odao nakon što je njegova bivša supruga imala saobraćajnu nesreću u kojoj je vozeći džipa u pijanom stanju pokosila pješaka Jasmina Kličića i gotovo ga ubila. Osuđena je na zatvorsku kaznu koja je zamijenjena novčanom od 20.000 KM. Odštetu je platio upravo Duraković.

/faktor.ba

Related posts