Zašto treba jesti banane?

Sjećate li se crtaća o Eriku, dječaku koji kada pojede bananu postaje superheroj? Ovo nije slučajnost, jer je ovo voće zaista moćno! Banane sadrže tri vrste šećera: fruktozu, saharozu i glukozu, ali i vlakna, a upravo ova kombinacija čini da osjećaj sitosti dugo traje.

Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90-minutni trening. Ipak, energija nije jedina dobrobit ovog čudesnog voća.

DEPRESIJA

Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja sprovedenog među osobama koje pate od nekog oblika depresije, banana se može koristiti i kao lijek. Za ovo je zaslužan protein triptofan, koji tijelo pretvara u serotonin, poznatiji kao hormon sreće i zadovoljstva. Sljedeći put kada vas bude mučio PMS, zaboravite na pilule protiv bolova, već radije pojedite ovo fantastično voće, prenose NN.

ANEMIJA

Kako obiluju željezom, banane utiču na stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomaže kod anemije.

KRVNI PRITISAK

Ovo južno voće je izvrsno jer sadrži vrlo malo soli, a dosta kalijuma, koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Ako ga redovno konzumirate, umanjićete šanse za moždani udar.

MOZAK

Tako je, banane utiču na rad mozga, a jedno istraživanje je pokazalo da učenici koji ujutru jedu banane imaju bolju koncentraciju tokom dana.

JUTARNJE MUČNINE

Umanjićete ih, a možda i potpuno eliminisati ukoliko užinate ovo slasno voće.

ŽIVCI

Banane obiluju vitaminom B, koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, jedite ih za užinu.

Related posts