Zašto svaki lukavi ribar uz sebe nosi kašičicu maslinovog ulja

Legenda kaže da je Benjamin Franklin, jedan od utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država i jedan od autora Deklaracije nezavisnosti, s vremena na vrijeme iz čiste zafrkancije znao uvjeravati svoje društvo kako ima dar umiriti more. I zaista, tek koju minutu nakon što bi uronio štap pomoću kojega je hodao u vodu, naočigled bi se počela smirivati.

Je li Franklin bio vještac ili možda čudotvorac? Naravno da nije. Samo je jako dobro znao zašto lukavi ribari i moreplovci uz sebe nose ulje, pa je u svom štapu skrivao poneku kapljicu maslinovog.

U čemu je trik, kako je moguće da tek kašičica maslinovog ulja može umiriti “pola jezera”, upravo je na svome YouTube kanalu protumačio Greg Kestin, fizičar sa sveučilišta Harvard.

Ukratko, molekule ulja u dodiru s vodom će se istog trenutka okrenuti na negativne polove jer ih privlače pozitivni polovi vode.

Upravo će se iz tog razloga tako rasprostrijeti, odnosno upravo će iz tog razloga unutar samo par minuta nastati “tepih” tanak koliko je velika molekula ulja.

Budući da je struktura molekule drugačija, vjetar više neće biti u mogućnosti stvarati valove, već će tepih samo povlačiti ovisno o tome u kojem smjeru puše.

Zgodan štos, zar ne? I vrlo koristan ukoliko niste osoba od ljuljanja na valovima, a opet sklona odlasku na pecanje.

Related posts