Zašto se Putin boji pobjede Hillary Clinton na izborima u SAD-u?

Ruski predsjednik Vladimir Putin od početka predizborne kampanje u SAD-u često je hvalio republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Njegova očekivanja su da Trump pobjedi, jer se boji kandidatkinje Demokrata Hillary Clinton, piše CNN.

Strah Putina od pobjede Clinton na izborima u SAD-u zapravo je osnovni razlog iza nedavnih hakerskih napada Rusije na SAD, a meta su bili upravo članovi osoblja Hillary Clinton.

Ovi hakerski napadi imali su za cilj rušenje ugleda Hillary Clinton koja trenutno, prema rezultatima posljednjih anketa, vodi u utrci za predsjednika SAD-a.

Kako navodi CNN, Clinton predstavlja jasnu prijetnju ciljevima Rusije i njihovog predsjednika koji je u proteklim godinama koristio i vojne snage u pojedinim dijelovima svijeta.

Putin je tokom 2011. godine direktno optužio Clinton da je podržala rusku opoziciju i tako doprinijela organizovanju protesta u toj zemlji, odnosno pokušaju promjene režima u Rusiji. Od tada Hillary Clinton je jedna od osoba koje Putin najviše prezire.

Također, Clinton i ideologija njene stranke u direktnoj su suprotnosti sa Putinovim stajalištima i planovima, a to su jačanje uticaja Rusije u zemljama istočne Evrope te slabljenje NATO-a.

Clinton je više puta uputila oštre kritike prema Rusiji, a pozivala je međunarodnu zajednicu da potpuno izoluje Rusiju od ostatka svijeta, koristeći se mnogo žešćom retorikom nego aktuelni američki predsjednik Barack Obama.

Related posts