Zahvalnica Općine Funtana gradu Bihaću za obilježavanje i održavanje spomen obilježja

Delegacija grada Bihaća prisustvovala je danas obilježavanju desete godišnjice osnivanja Općine Funtana u Istri. Ova mala lokalna zajednica nedaleko od Poreča ove godine obilježila je deset godina od administrativnog formiranja općine, a tim povodom održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Funtana na kojoj je zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena priznanja i zahvalnice.

U znak zahvale, gradu Bihaću dodijeljena je zahvalnica za obilježavanje i održavanje spomen obilježja poginulog hrvatskog branitelja Stipana Liovića u naselju Poljice kod Kulen Vakufa. U ovom naselju Liović je 12.augusta 1995.godine u sklopu vojno-redarstvene akcije Oluja poginuo kao pripadnik 154.brigade HV, a zahvaljujući mještanima Kulen Vakufa i gradske uprave Bihaća na mjestu pogibije izgrađeno je spomen obilježje.

„ Čast nam je i zadovoljstvo ugostiti danas delegaciju grada Bihaća koja je na dostojanstven način obilježila mjesto pogibije našeg sugrađanina i koja je dočekala nekadašnje pripadnike 154.brigade HV tokom posjete Bihaću i Kulen Vakufu i ovo je najmanje što smo mogli uraditi u znak zahvale. Vjerujem da je ovaj tragični događaj pokrenuo jedno prijateljstvo koje će dugo trajati „- kazao je Mladen Grgeta,načelnik Općine Funtana.

Zahvalivši se na dodijeljenom priznanju gradu Bihaću, Nijaz Lipovača, šef Odsjeka za upravljanjem lokalnim razvojem u gradskoj upravi Bihaća, istakao je da je grad Bihać primjer suživota i zajedničke borbe bošnjačkog i hrvatskog naroda i svih ostalih kojim je država BiH u srcu.

„ Zajedno smo odbranili naš grad i uvijek smo cijenili svakog pojedinca ili instituciju koja je pomogla Bihaću i sa dužnim pijetetom i poštovanjem odali smo i počast poginulom branitelju Lioviću „-kazao je Lipovača.

Svečanoj sjednici OV Funtana prisustvovao je i pukovnik Franjo Grgić, ratni zapovjednik HVO Regije Bihać i Šefik Smlatić, koji je također dobio zahvalnicu Općine Funtana za doprinos obilježavanju i održavanju spomen obilježja poginulom branitelju Stipanu Lioviću. Zahvalnicu je dobio i mještanin Poljica Nedžad Dedić.

Related posts