Zaboravljena deveta umjetnost: Zašto stripovi ne mogu na police školskih biblioteka?

Nastava u školama u BiH još je bazirana na tradicionalnim i zastarjelim metodama i tehnikama koje ne aktiviraju stvaralačko i kritičko mišljenje učenika. Savremeni strip sve više postaje korisno edukativno sredstvo

Čuvari devete umjetnosti u BiH pokušavaju na razne načine uvesti stripove u školske biblioteke, ali zbog nezainteresiranosti nadležnih obrazovnih institucija, njihovi projekti i inicijative skupljaju prašinu, a našim mališanima uskraćena je mogućnost kreativnog obrazovanja uz zanimljive strip-junake.

Zastarjele metode

Inicijativa za uvođenje stripova u školske biblioteke jedan je od glavnih projekta striparnice i izdavačke kuće Agarthi Comics iz Sarajeva. Od svog osnivanje 2012. godine trude se približiti ovu umjetnost djeci.

– Najjednostavnije bi bilo da lokalne zajednice zajedno s entitetima finansijski pomognu bibliotekama da stripovi uđu u škole. S obzirom na to da je to teži put i da će se rijetko koja lokalna zajednica odlučiti na taj potez, mi smo odlučni da od naših izdanja pomognemo pojedinačno školskim bibliotekama − istaknuo je za Faktor Almir Šehalić, vlasnik Agarthi Comics.

Nastava u školama u BiH još je bazirana na tradicionalnim i zastarjelim metodama i tehnikama koje ne aktiviraju stvaralačko i kritičko mišljenje učenika, zbog čega i fond školskih biblioteka uglavnom održava takav pristup.

– Uprkos neospornoj atraktivnosti, vrijednim kulturološkim i umjetničkim dosezima te zanimljivim temama koje se aktuelaziraju putem stripa, njegova važnost kao pomoćnog nastavnog materijala u obrazovanju nije dovoljno prepoznata − kazali su za Faktor iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON).

Iz ove institucije navode da podržavaju svaku inicijativu koja može pomoći da učenici razviju vještine neophodne za život u savremenom društvu, ali da je obrazovni sistem neophodno prilagoditi novim dostignućima i širokoj lepezi različitih izvora znanja.

– Savremeni strip odavno je prestao biti „zabavna literatura“, a sve više postaje korisno edukativno sredstvo. Nastavnici pomoću njega mogu učenicima objasniti i karakteristike drugih umjetnosti, te bi u tom kontekstu zasigurno bilo potrebno da se strip nađe i na policama školskih biblioteka uz stručnu i pažljivu selekciju nastavnika, profesora i bibliotekara − smatraju iz FMON-a.

Stripovi za prvačiće

Agarthi Comics također radi na projektu gdje bi svaki prvačić u državi trebao dobiti strip, dva puta godišnje, na početku polugodišta i tako do petog razreda. Planiraju da to bude nekomercijalni strip uz pomoć dva ili tri sponzora.

– Cilj nam je da za tri do pet godina stvorimo generaciju koja će čitati stripove i tako prekinemo deceniju stvaranja generacije djece koja ih ne čitaju. Neophodno je dati priliku djeci da vide šta je strip i da ga čitaju besplatno ili uz minimalno plaćanje − kazao nam je Almir Šehalić, vlasnik Agarthi Comics.

Uspjeh Britanaca i Hrvata

Britanci su prije 15 godina uveli stripove u sve školske i gradske biblioteke i to je rezultiralo povećanjem uzimanja izdanja iz biblioteka za više od 80 posto, a za 60 posto se povećalo izdavanje knjiga koje su bile na istim policama sa stripovima. S druge strane, Hrvatska redovno otkupljuje sva izdanja stripova za gradske biblioteke, tako da se uz godišnju članarinu manju od 10 KM može podići strip koji košta 100 KM.

(Dž. Čolak/Faktor.ba)

Related posts