Zabava za najmlađe maturante u Bosanskoj Krupi

Najmlađa, ali najslađa maturska zabava jučer je priređena u Javnoj ustanovi „Dječje obdanište i dom učenika“.

Sa svojim drugarima,uz veliku zabavu ,školarci,oni koji će predškolski odgoj zamijeniti polaskom u osnovnu školu i oni koji su već upisani u prvi razred koji će pohađati od naredne školske godine,posebno su obilježili vrijeme u kojem su naučili prva slova,prve pjesmice,bili slikari,pjesnici, ekolozi, medari, manekeni, krojači,i to na mjestu gdje su, na najbolji način, provodili dane dok su njihovi roditelji bili na poslu ili imali obaveze.
Uz njih su ovaj put bili njihovi roditelji,a sa mnogo iznenađenja, posebnim ovaj dan ,su učinile, za sve, njihove učiteljice.

Na početku tradicionalne zabave i oproštaja sa budućim školarcima,prisutnim roditeljima, toplim riječima se obratila direktorica ove Javne ustanove, Almira Šertović i u nekoliko rečenica ,opisala kako je tekao dječji život u predškolskoj ustanovi,kako su učili djecu, kako su najmlađi usvajali znanja,kako su se učili druženju,savladavali vještine i njegovali ljubav, akcentirajući posebno izuzetnu saradnju sa roditeljima i podijeljenju odgovornost u odgoju i obrazovanju djece sa roditeljima i podijeljeni uspjeh koji su postigli. Jednostavno.

Kako su i napori bili udruženi, tako je i uspjeh u tom poslu i sa ovom generacijom, bio zajednički. Zato i u uspjeh vrtićke djece kao školaraca, niko ni ne sumnja.

Kreativne učiteljice su ove godine priredile i veliko iznenađenje za roditelje. Nezaboravan je bio trenutak kada su roditelji svoju djecu ugledali sa maturskim kapama .Mali maturantisu bili kao veliki.

Posebno dirljiv je bio trenutak kada su najmlađi ,za postignuti uspjeh, dobili i posebne diplome i sve svoje spremlejne radove koje su učiteljice brižljivo sakupljale tokom predškolskog obrazovanja.

A onda su se zajednički se počastili roštiljem i osvježavajućim pićima u uređenom dvorištu Dječjeg vrtića,naravno uz vesele igre , u kojima su se pokazali roditelji ,dok su im aplaudirala njihova djeca.

Mali maturanti su sve do jučer bili u grupi Pčelice,ali uz njih i dvoje djece koji su bili u mješovitoj grupi Ribica.Na njihova mjesta od jeseni doci će nove pčelice i ribice,a oni će kao školarci nova znanja stjecati u bosanskokrupskim osnovnim školama.

I uvijek,kada su ovakve prilike, kada se mogu najbolje osjetiti djeca koja su potpuno spremna za školu, ostaje i ona velika želja i obaveza društva da oblast predškolskog odgoja i obrazovanja uredi na savremeni način,uz punu podršku institucija, sve do onog najhumanijeg,najperspektivnijeg koraka kada ce predškolsko obrazovanje biti zakonski obavezno da obuhvati svu djecu.

Ove sedmice,već sutra biće još jedna prilika da podsjeti društvo na to. Na glavnom gradskom trgu biće nova vrtićka manifestacija .Uz ples, djeca,roditelji,učiteljice i građani će ponovo rasti,a biće priređen i vrtićki sajama sa malim „trgovcima“ iz Dječjeg obdaništa na kom će razmijenjivati i prodavati svoje igračke i sav prihod od toga spremati u zajedničku kasu kojom potpomažu organizaciju aktivnosti u svom vrtiću, kojih ima toliko da mogu drugačije, u toku godine, svaki dan obilježiti nekom manifestacijom.

Related posts