Za dva mjeseca imate posao u BiH ili Njemačkoj, a plata je oko 2.500 eura: Kao inžinjer građevine sam upisao ovu obuku

U bilo kojem gradu naše zemlje da se nađete, ono što ćete sigurno vidjeti jesu puni kafići. Omladina uglavnom u zadimljenim prostorijama čeka ponudu za posao i bolji život. Jedni će kazati kako su završili zanate koji više nisu od koristi, dok drugi navode da su godine ostavili na fakultetima i sada su na spisku zavoda za zapošljavanje. Nezaposlenost je izgovor za sve probleme. No, ako biste im ponudili da zarade dnevnicu na poslovima koji nisu iz domena njihovog zanimanja, vrlo vješto će to izbjeći. I prije nego im date prijedlog, pronaći će izgovor. Čast izuzecima.

Morate znati da nikada vam niko neće pokucati na vrata ili doći u kafić u kojem odsjedate i ponuditi posao. Trebate znati da bez obzira koju školu imali i u kakvoj situaciji bili, i dalje trebate nova ulaganja i prilogođavanje stanju. U suprotnom ćete penziju dočekati u svojoj kafani. Upravo tako razmišlja i Aleksandar Bjeljac. Ovaj 26-godišnji mladić iz Tuzle se kao inžinjer građevine odlučio za posao zavarivača.

“Na birou sam bio pet mjeseci i nisam uspio da nađem posao. Tražio sam svugdje i dobio priliku na dva mjesta, ali samo kako bi mogli “prati” novac na meni. Htjeli su samo da me prijave, jer im je potreban inžinjer, pa ako bude posla dobijao bih platu, ali ako ne bude, oni će meni uplaćivati pa da im ja vratim novac. Nisam htio pristati na to. Tražio sam po internetu i vidio da su zavarivači jako traženi, i kod nas i u svijetu. Tako sam sada na obuci za zavarivača”, kaže za Source Aleksandar Bjeljac iz Tuzle.

Oni sa završenom visokom stručnom spremom bi odmah kazali kako nisu uzalud tolike godine studirali da bi se sada prekvalifikovali na neki zanat, no ako se sami ne natjerate na određeni kompromis sa samim sobom, ne možete ni očekivati bolju situaciju.

“Mora se čovjek boriti. Ne mora značiti da ću se cijelog život baviti ovim, ali je odskočna daska, moram krenuti nekako da zarađujem. Ima ljudi koji u pedestim godinama svog života upisuju fakultete, prekvalifikuju se i prilagođavaju situaciji. Tako sam i ja postupio. Polako, kako bude vrijeme teklo, tako ću se i ja obrazovati”, kaže Bjeljac.

Zavarivači su trenutno jedno od najtraženijih zanimanja na svjetskom tržištu, čije plate dostižu i do tri hiljade eura. Institut za zavarivanje u Tuzli radi na principu njemačko-bosanske saradnje, njemačke firme i Vlade TZ.

“Mi imamo kandidate iz firmi i fizička lica koja žele da nauče ovo zanimanje jer će lakše doći do posla. Imamo ljude sa visokom stručnom spremom, posebno društvene nauke, jer nemaju posla pa vrše prekvalifikaciju. Najviše interesa ima za dva postupka, najtraženiji su TIG i MAG postupci zavarivanja na tržištu i imamo oko dvadeset kandidata trenutno. Obuka traje od dva do tri mjeseca. Ne znam kolike su plate na našem tržistu, ali vani je za početnike negdje oko 2.500 eura plata. Izdajemo međunarodneo priznate i domaće ateste za zavarivače. Ima dosta zainteresovanih, jer je posao tražen i kod nas i u Evropi. Naši instruktori su završili zanimanje u Njemačkoj i uspješno osposobljavamo kandidate za rad, te oni vrlo brzo dolaze do posla”, kaže Seid Zulić, direktor Instituta za zavarivanje Tuzla.

Kako naš obrazovni sistem ne nudi dovoljno kvalitetnu praksu, tako oni koji su završili ovaj zanat u školi nisu spremni da zadovolje tržište rada. No, kako se u Institutu plaća obuka i kako ste sami odlučili da se prekvalifikujete, jer time želite sebi poboljšati egzistenciju, tako su i male šanse da sutra ne budete dobar majstor i da nemate korist od ovakvog vida obrazovanja.

“Na obuci sam nekih mjesec i po. Svaki dan po četiti sata. Nije mi teško, instruktori su dobri, ima materijala i na internetu, pa učim kako se vari da se usavršim. Upisao sam to i prvo bih ovdje tražio posao, a usput učio i njemački jezik. Traženo je i kod nas, nema zavarivača jer su otišli vani. A vani je to odlično, već su mi neki drugovi iz Njemačke i Slovenije nudili da dođem da radim kod njih. Sat obuke ovdje košta 20 maraka. Obuka traje oko 100 sati. Plus atest na njemačkom se plaća 570 KM. Dakle, to je neka cijena obuke koju završiš i imaš posao”, kaže Bjeljac.

Siguran sam da mnogi nemaju novac kako bi platili sličnu obuku, i mi vam ovom pričom i ne sugerišemo šta da činite od svog života, niti govorimo da je ovo dobar izbor za sve nezaposlene, već navodimo primjer, jednog od 500 hiljada onih bez posla, koji je odlučio da više ne bude na tom spisku. Kaže, ako bude čekao da ga neko pozove nikada neće zaraditi platu. Aleksadar će kaže tragati i boriti se dok ne dobije stabilnost, pa bio zavarivač ili morao ponovo upisati neki studij. – piše source.ba

Related posts