Ukoliko ste još uvijek u dilemi šta pripremiti predlažemo vam nekoliko jela koji će sigurno obogatiti iftarsku trpezu. Predlažemo vam supu sa knedlama, pileće rolnice i kolač sa jabukama.
Supa sa knedlama
Potrebni sastojci: 2 pileća bataka, 2 mrkve, 1 korijen peršuna, 1 glavica luka, 1 kašika suhog začina, pola kašičice šećera, prstohvat soli -supa sa knedlama
Postupak pripreme:
Batake operite, pa stavite u hladnu vodu. Dodajte očišćenu mrkvu, peršun, luk i suhi začin, pa prokuhajte. Nakon toga smanjite temperaturu i pustite da lagano kuha.
Kada su se meso i mrkva skuhali procijedite, pa mrkvu vratiti cijelu ili je isjeckajte.
Umutite jaje, pa dodajte griz, so i peršun, a u supu dodajte so i šećer, pa sačekajte da prokuha. Knedle vadite kašičicom i spuštajte u supu. Kuhajte pet minuta, pa isključite.
Pileće rolnice
Potrebni sastojci: 4 pileće ili pureće šnicle, 1 rendana tikvica, 125 g mozzarelle, 50 g parmezana, so, biber, vegeta, 2-3 česna bijelog luka, maslinovo ulje.
Pohovanje: 1/2 šolje prezle, 2 kašike parmezana, sok limuna, 2 kašike maslinovog ulja.pilece rolnice
Postupak pripreme:
Piletinu operite i osušite. Svaki komad omekšajte čekićem za šnicle i podijelite na pola. Tako ćete dobiti osam manjih šnicli. Začinite po ukusu.
U dublju tavu dodajte malo maslinovog ulja, zagrijte, pa umiješajte bijeli luk i dinstajte minutu-dvije.
3. Tikvicu operite, izrendajte i dodajte u tavu sa bijelim lukom. Umiješajte parmezan i dinstajte pet minuta, a potom začinite.
4. Sok koji su tikvice pustile tokom dinstanja iscijedite. Ostavite ih da se malo ohlade, pa dodajte naribanu mozzarellu i izmiješajte.
5. U sok dodajte dvije kašike maslinovog ulja i malo limunovog soka. U ovu smjesu umakat ćete rolnice prije pohovanja.
6. Na svaku šniclu stavite po kašiku fila, pa je urolajte. Rolnicu umočite u pripremljeni sok, prezle i parmezan. Složite u vatrostalnu posudu, prelijte ostatkom soka i pecite 40 minuta na 220 stepeni.
Kolač sa jabukama
Potrebni sastojci: 3 jaja, 12 kašika šećera, 12 kašika ulja, 12 kašika mlijeka, 15 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 1/2 kg jabuka, šećer u prahu za posipanje, cimet.-kolac sa jabukama
Postupak pripreme:
Napravite smjesu od jaja, šećera, brašna, ulja, mlijeka i praška za pecivo.
Jabuke nairendajte i po želji dodajte cimet. Pola smjese sipajte u kalup i pecite 15-ak minuta na 180 stepeni.
Izvadite iz rerne, pa na biskvit složite jabuke, a potom sipajte drugu polovinu smjese za biskvit i vratite u rernu na još 10-ak minuta.
Pečeni i ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.
(Faktor.ba)