Za današnji iftar predlažemo: Napravite begovu čorbu, polaganu sirnicu i kompot od trešanja

Ukoliko razmišljate šta kuhati danas za iftar, prijedlozi i recepti koje vam donosimo mogli bi vam olakšati dan.

Begova čorba

Potrebni sastojci: 400 g pilećeg mesa, 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršun, celer), 50 g maslaca, 50 g brašna, 20 g suhe bamije, 1 žumance, 50 g milerama, 1/2 limuna, 1 lovorov list, malo soli i bibera.

Postupak pripreme:

1. Meso operite, stavite u lonac, sipajte vode, posolite i kuhajte sa očišćenom mrkvom, peršunom, celerom i lovorom. Kada je meso kuhano, procijedite supu, odvojite piletinu od kostiju i izrežite na kockice. Tako izrežite i kuhanu mrkvu, peršun i celer.

2. U posudu stavite maslac, zagrijte, dodajte brašno, popržite, zalijte pilećom supom i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće izrezano na kockice, pa zajedno prokuhajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

3. U međuvremenu skuhajte bamiju u vodi s malo limunovog soka. Ocijedite, properite i dodajte čorbi, pa zajedno prokuhajte.

4. Razmutite žumance s mileramom, umiješajte ga u čorbu, dodajte limunov sok, malo maslaca i pobiberite.

Savjet: Zbog sluzi koju ima, bamiju potope u vodu i ostave dok ne nabubri, a zatim je isperite u nekoliko voda.

Polagana sirnica

Potrebni sastojci: 500 g tanke jufke za pitu, od 350 do 500 g mladog sira,
1 dcl jogurta, 1 dcl kisele vode, 4 jaja, 1 dcl ulja i so.

Postupak pripreme:

1. Umutite jaja, jogurt i kiselu vodu, pa malo posolite.

2. U podmazanu tepsiju stavite jednu trećinu jufke, ali svaku posebno poprskajte vrelim uljem. Zatim stavite polovinu sira, pa ponovite postupak – ponovo složite jufke koje ćete prskati uljem, potom sir i na kraju opet jufke.

3. Pitu isijecite, pa i jufku na vrhu poprskajte vrelim uljem, zalijte smjesom u koju ste dodali jaja i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni.

Kompot od trešanja

Potrebni sastojci: 3 kg trešanja, 500 g šećera, 1,5 l vode.

Postupak pripreme:

1. Voće treba biti zdravo, po mogućnosti bez ikakvih fleka, jer se može dogoditi da, zbog jedne trešnje, propadne čitav kompot.

2. Tršnje operite, pa im izvadite košpice.

3. Pomiješajte vodu i šećer i pustite kratko da kuha. Dodajte trešnje, pa nastavite kuhati na laganoj temperaturi desetak minuta.

4. Ohladite i poslužite u zdjelicama.

(Faktor.ba)

Related posts