Ukoliko se još uvijek niste odlučili šta servirati na iftarskoj trpezi, pogledajte recepte koje vam predlažemo.
Napravite libanonsku čorbu.
Potrebni sastojci: 500 g sitno mljevenog janjećeg mesa, 100 g riže ili tjestenine za supu, 2 luka, 2 česna bijelog luka, 1 bjelanac, brašno, cimet u prahu, peršin, supa od povrća, ulje za prženje.
Postupak pripreme:
1. Za ovu izvrsnu libanonsku čorbu potrebna je supa od povrća. Pripremite je kuhajući u malo posoljene vode mrkvu, luk, celer, mali paradajz (možete upotrijebiti i gotovi proizvod) i dodajte, u ovom slučaju, pola kašičice cimeta. Držite na toplom mjestu.
2. Pomiješajte meso sa bijelim i crnim lukom, bjelancem, solju, biberom i malo cimeta.
3. Oblikujte okruglice veličine oraha, uvaljajte ih u brašno i pržite 4-5 minuta na vrelom ulju. Izvadite okruglice, ocijedite i stavite u prokuhanu supu. Pustite da se kuha 15 minuta, dodajte rižu ili tjesteninu i dokuhajte.
4. Dodajte svježe sjeckani peršun i poslužite toplo.
Pazarske mantije.
Potrebni sastojci: 1 glavica luka, brašno, 1 kg mljevenog telećeg mesa, malo mlake vode, so, jogurt, 200 g maslaca, 1 plastična čaša kiselog vrhnja, 5-6 česni bijelog luka.
Postupak pripreme:
1. Brašno, mlaku vodu i so zamijesite u glatko tijesto u obliku lopte. Masu podijelite na dvije ili tri loptice, ovisno koliko planirate napraviti jufki. Pustite da tijesto odstoji pola sata.
2. U međuvremenu napravite smjesu za punjenje: pomiješajte mljeveno meso, sitno isjeckani luk, so i biber. U smjesu dodajte malo masnoće, pa je još jednom promiješajte.
3. Razvucite jufku da bude tanka. Po ivicama poredajte meso, pa ga urolajte. Jufku isijecite na komade. Veličina svake mantije trebala bi biti oko tri cm.
4. Poredajte ih u podmazani pleh ili tepsiju. Pomastite i pecite u zagrijanoj rerni da porumene. Kada poprime lijepu boju smanjite temperaturu i pecite ih dok ne postanu hrskave.
5. Pečene izvadite iz rerne i prelijte mješavinom jogurta i kiselog vrhnja u koji ste isjeckali 5-6 česni bijelog luka. Prelivene mantije vratite u rernu dok ne upiju preliv, otprilike 5-10 minuta.
Rahat lokum sa aromom ruže
Potrebni sastojci: 1,5 l vode, 100 g šećera, 200 g gustina, 1 limun, 10 ml arome ruže, šećer u prahu.
Postupak pripreme:
1. U lonac stavite 1 l vode, 1 kg šećera i limun narezan na kriške, pustite da prokuha, smanjite temperature, pa kuhajte sat dok ne nastane fini sirup.
2. U pola litra vode pomiješajte gustin i dodajte aromu ruže ili bilo koju drugu, ako želite.
3. Iz sirupa izvadite limun i dodajte smjesu sa gustinom. Na laganoj vatri miješajte dok se ne zgusne.
4. Izlijte u kalup i pustite da se ohladi.
5. Kad se rahat lokum ohladi, izrežite ga na kocke i uvaljajte u šećer u prahu.
(Fakor.ba)