Wigemark predao Zvizdiću Izvještaj o BiH: Napredak postavio trasu za Upitnik Evropske komisije

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark uručio je danas u Sarajevu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Izvještaj o Bosni i Hercegovini.

Reformska agenda, provedba SSP-a i mehanizam koordinacije ključni su momenti kada je u pitanju napredak BiH, istaknuto je u Izvještaju.

– Izvještaj ističe još neke jako pozitivne korake koji su napravljeni. Strategija transporta, objava rezultata popisa stanovništva, usvajanje Zakona o borbi protiv diskriminacije, koji je jedan od najnaprednijih u regionu, posebno su istaknuti u Izvještaju. To su glavne pozitivne strane i to je postavilo trasu da BiH dobije Upitnik Evropske komisije, koji bi trebao biti uručen 9. decembra, rekao je Wigemark.

Kada su u pitanju kritike Wigemark, je istakao medije i slobodu izražavanja, gdje nije zabilježen napredak, nego naprotiv nazadak.

– Još jedna oblast u kojem se pominje nazadak je reforma javne uprave – istakao je šef Delegacije EU u BiH.

On je također dodao da je ostalo da se uradi još posla kada je u pitanju nezavisnost pravosuđa.

– Prijem u EU je proces, nije cilj samom sebi. Taj proces uključuje cijelo društvo i niko ne može biti imun na promjene. Imamo mnogo posla pred nama, jer će EU nastaviti podržavati BiH. Ovaj Izvještaj je osnova i analiza oblasti na kojima treba raditi. Za mjesec dana stiže Upitnik, a najvažnija je kontinuirana provedba reformi, zaključio je Wigemark.

Zvizdić je istakao da je Izvještaj mnogo pozitivniji nego onaj prošlogodišnji.

– Siguran sam da ćemo spremni dočekati 9. decembar i da ćemo imati formirana tijela u okviru Mehanizma koordinacije da pristupimo Upitniku Evropske komisije. Uspjeli smo riješti tri teška uvjeta, a to su Reformska agenda, provedba SSP-a i Mehanizam koordinacije, istako je Zvizdić.

Kada su u pitanju kritike, Zvizdić najavljuje da će biti napravljen akcioni plan kao odgovor na preporuke iz Izvještaja, posebno kada je u pitanju reforma javne uprave i pravosuđa.

– Ovaj Izvještaj je i poruka da se okrenemo istinski važnim stvarima, a to su evropski put, reforme, ekonomski napredak i, naravno, pravna sigurnost, poručio je Zvizdić.

(Faktor.ba, Foto: J. Brutus)

Related posts